Преговорите с пиратите за освобождаването на двата отвлечени кораба с български моряци на борда може да продължат от 2 до 3 месеца, докато се стигне до споразумение за откуп.

Това заяви капитан Потенгал Мукундан - директор на Международното бюро по корабоплаване, цитиран от радио Варна.

Бюрото докладва за пиратските нападения и е част от Международната търговска камара, базирана в Лондон.

Мукундан отрече информацията в медиите, че кениецът Андрю Муагнура е водеща фигура в преговорите за корабите „Ейшън глори" и „Сейнт джеймс парк".

Твърденията, че известният кениец Андрю Муангура участва в преговорите, който е и основател на организацията Програма за помощ на моряците, базирана в Момбаса, не са верни, посочи Мукундан.

Нямаме информация, че Андрю Муангура директно участва в преговорите, заяви капитанът.

Той обясни, че Муангура подпомага корабособствениците и екипажа на борда, предоставяйки информация и други неща. Фирмата собственик обаче има свои професионални преговарящи от Сомалия, които говорят добър английски, допълни Мукундан.

Капитанът каза още, че най- продължителното задържане на отвлечен кораб в близкото минало е било за около 6 месеца, но изтъкна, че това е рядък случай. По принцип за около два до три месеца се постига споразумение, подчерта той.

Припомняме, корабът "Asian glory" бе отвлечен на 1 януари в Аденския залив. Автомобиловозът вече е на котва на сомалийския бряг.

Българите на борда му са наети от варненското представителство на фирма "Зодиак". Чрез нея са заминали и петимата български моряци в екипажа на британския танкер "Сейнт Джеймс парк", отвлечен по-рано .