През месец май тази година в общественото пространство излезе информация за един амбициозен идеен проект на болници "Сърце и мозък" - построяването на нова суперморедна болница в село Казичене в близост до София. Планирани са над 400 легла и отделения по кардиология, пулмология, урология, гастроентерология, онкология, кардио и съдова хирургия, неврохирургия, акушерство и гинекология, рехабилитация. Операционният блок ще е с 15 зали, като за спешни случаи е проектирана и площадка за хеликоптери.

През последните дни в интернет се появиха различни мнения срещу проекта.

В отговор от болници "Сърце и Мозък" - Плевен и Бургас изпратиха Програмно писмо до Президента и парламента, което News.bg публикува без редакционна намеса.

ПРОГРАМНО ПИСМО

до Президента и Парламента

Господин Президент,

Драги депутати,

Ние сме бъдещето на българското здравеопазване.

Ние издигнахме правото на избор на пациента до европейска и световна орбита - с признато качество и удовлетворение.

Смешният плач на крадливото статукво напоследък срещу нашия идеен проект за нова свръхмодерна болница "на края на града" в София разкрива дълбоките проблеми в българското здравеопазване и причините защо сме най-болната, най-бедната и кратко живееща нация в Европа. Става ясно на всички също защо след 30 години преход няма истински реформи в най-важния сектор на обществено-икономическия живот в страната (?)!

  1. Защо след много години и много милиони лева обществен ресурс, налети в софийските мега болници, над 50% от населението счита здравеопазването за лошо и поставя необходимостта от реформа на първо място във всички неманипулирани допитвания? - Защото резултатите са лоши, а удовлетворението на пациентите е ниско... защото много семейства вече имат преждевременно празен стол в трапезарията!
  2. Защо българските добри и трудолюбиви лекари и блестящи млади специалисти работят при мизерни условия с откраднати перспективи за модерно развитие и без достойно заплащане? Защо българските медицински кадри бягат в чужбина и рядко се връщат в родината? - Защото крадливите и самообожествили се дългогодишни директори и клики на посредствеността задушават развитието на нашите млади, ученолюбиви и дерзаещи таланти, които в чужбина често са високоуважавани ръководители на клиники и ръководители на многомилионни научноизследователски и инвестиционни проекти.
  3. Вашето служебно правителство, господин Президент, разкри и документира част от злоупотребите, извършвани години наред, а вашето редовно правителство, драги депутати, трябва да продължи и покаже цялата огромна и тъмна част, все още под вода, на айсберга в здравеопазването, което 30 години е заложник на всякакви политически игри, корупционни практики и най-болезнено - потопи много хора и семейства в дълбока мъка и съсипия.
  4. Всички, уж, искаме големи инвестиции, всички, уж, искаме реформа в здравеопазването - няма друго мнение, а сега ето Търговска лига - клас "А" инвеститор, с готови над 140 милиона лева за една болница, сме на вратата на София, посрещнати от смешен плач и крокодилски сълзи на изгонените крадци! Никога няма да се откажем! Българският народ генетично е дълголетен и заслужава дълъг и щастлив живот! Ясно е, Търговска лига никога нищо не е приватизирала, нито едно аптечно предприятие, нито един завод, нито едно летище или пристанище, никога не е получила концесия! Ние доказано носим водеща експертиза и можем. Ние сме реформата, ние сме бъдещето в здравеопазването. Ние ще приближим здравеопазването в България до Германия и Холандия, където задоволството на пациента е над 90% - толкова е задоволството на пациента във вече инвестираните клас "А" дворци на здравето "Сърце и Мозък"- Плевен и "Сърце и Мозък"- Бургас.
  5. Всички просветени български световни мъже и жени ще потвърдят (и е добре да ги чуете), че най-добрият притегателен сигнал за чужди инвестиции е нивото на вътрешните инвестиции, особено в синхрон с инвестиции от националната диаспора от Европа и Америка - проектът "Сърце и Мозък" - София съчетава всичко това в едно и най-важно: Световният Икономически Форум, Европа, китайските и калифорнийските инвеститори ни гледат под лупа!
  6. Кампанията на ренегатите, уволнени и несъвсем, сега иска да ограничи избора на пациента. Имало 100 болници в София, които са "достатъчно", твърди ретроградното статукво, значи столичният пациент днес има възможност уж за 100 избора на лечебно заведение и въпреки това над 50% от масово интервюираните пациенти са недоволни. Защо тогава да няма възможност за 101-ви избор на пациента? Правото на избор на пациента, гарантирано от закона, е количествено неограничено! Какво означава да "няма нужда" от 101-ва болница, какво означава да се откаже 101-ви избор на качествено лечение на пациента? Така или иначе една част от заварените болници са само табела "болница", изпразнена от съдържание, а повечето са обрулени от лошо управление и кражби до невъзвращаемост. Със 101-вия избор не се изразходва повече обществен ресурс, защото НЗОК има лимит на бюджета по закон - само качеството се повишава.
  7. Проектът на "Сърце и Мозък" в София, който ще бъде реализиран в тясно експертно и инвестиционно сътрудничество с водещи медицински центрове от Съединените щати и от Европа, ще издигне здравния статус на столичани и Софийска област. Конкуренцията за избора на пациента и сътрудничеството в научноизследователската и практическа медицина гарантират качеството и реализират здравната реформа. Иначе, както стана ясно, мизерията на медицинския отговор и масовата смърт по време на пандемията през последните 18 месеца са тъжната манифестация на кризата, която ще се задълбочава.
  8. Всички други пътища, без нашия проект, г-н Президент и драги депутати, водят до още по-голямо затъване в блатото на посредствеността, хроничната корупция и празни обещания за реформи.

За нас пациентът винаги стои на първо място!

От медицинското и организационно ръководство на ‚Сърце и Мозък"

Проф. Николай Димитров Проф. Тони Веков