От Асоциацията на производителите на велосипеди алармираха за нерегламентиран внос на велосипеди от Китай. Това стана ясно на състоялата се днес среща на 16 браншови организации с ръководството на Българската стопанска камара. Това е сериозна пазарна пречка пред българските производители, които поддържат 1600 работни места и само през 2017 г. са реализирали износ за над 7 млн. евро, заяви главният секретар на Асоциацията Борислав Георгиев. Той изтъкна, че България е на десето място по брой и стойност на изнесените велосипеди за миналата година в света, при вноса заема 112-та позиция.

На срещата за пореден път беше обсъден и проблемът с липсата на работна ръка. Председателят на Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост Галин Господинов отбеляза, че ако преди две години е имало недостиг на квалифициран персонал, то вече няма и достатъчно общи работници. Като възможно решение на проблема се посочват дуалното обучение и облекчаването на процедурите за привличане на работници от страни извън ЕС.

На срещата се обсъди и въвеждането на нов Кодекс на труда. Участниците в разговора бяха единодушни, че настоящият Кодекс не отговаря на съвременните изисквания на пазара на труда. Показателен за това е фактът, че България е на последните места в ЕС по гъвкавост в трудовите отношения.

Участниците в срещата са на мнение, че трябва да започне широк обществен дебат. Целта е да се определи посоката на развитие на трудовото законодателство и ако е необходимо, да се изготви нов Кодекс на труда.

Беше разгледан и въпросът за започване на дебат относно приемането на Закон за браншовите организации. Причината е, че такъв вече се състоя преди десет години, но така и не беше финализиран.

Липсата на качествена оценка на въздействието на проектите на нормативни документи беше посочена като друг базов проблем, а от добивната индустрия възроптаха и срещу липсата на нормален бизнес климат. По думи на изпълнителният директор на Българската минно-геоложка камара така не може да се планира и да се усвояват инвестиции.

От своя страна председателят на Българската браншова камара на енергетиците Димитър Шевиков отбеляза, че в енергетиката все още има твърде много държавни предприятия. Това води до чести смени на мениджърските екипи на големите енергийни компании, което дестабилизира сектора.

На последно място организациите обсъдиха и такса "битови отпадъци". Те настояха тя да се определя на принципа "замърсителят плаща".