Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е отнела достъпа до секретна информация на зам.-директора на Агенция "Социални дейности" в Министерството на отбраната Стоян Стоянов, предаде БНР.

Причината е, че срещу Стоянов, по-известен като Стутси, е образувано досъдебно производство от Военна прокуратура, съобщи говорителят на ДАНС Зоя Димитрова.

Веднага след това Стоянов е излязъл в болнични.

Информацията бе потвърдена от Цветомира Жекова, медиен съветник на министъра на отбраната Николай Цонев.

На 23 януари в министерството е пристигнало официално писмо от ДАНС, с което са уведомили, че се отнема достъпа до класифицирана информация.

Според правилата, обясни Жекова, това означава, че повече Стоян Стоянов не може да изпълнява рутинно своите задължения и следва да бъде освободен.

Стоян Стоянов в момента е в болнични до 4 март и затова не може да бъде освободен.

Той е собственик на "Ламборгини",  оценявано на 2 милиона евро  

Малко по-късно през деня от прокуратура съобщиха, че срещу Стоянов  се води разследване от декември 2008 г., за длъжностно престъпление.

Досъдебното производство е образувано по материали,  предоставени от ДАНС, касаещи резултатите от извършен планов одит на дейността на изпълнителната агенция за периода от 2006г. до 2008г, уточняват от прокуратурата.

В хода на разследването се събират доказателства дали Стоянов или други длъжностни лица не са изпълнили задълженията си по служба при провеждане на процедури за отдаването на имоти публична държавна собственост и сключването на договори и от това са произлезли вредни последици за Министерство на отбраната.         

Стутси успя да запази поста си през последните четири правителства.