На съвместен брифинг на прокуратурата и ГДБОП се похвалиха с участието си в мащабна операция на Интерпол под кодовото име "Тезей"

Операцията е била за противодействие на незаконната миграция, а българските служби отчитат резултат от 71 установени за незаконно преминаване на границата, 4 български граждани, заловени като трафиканти и 16 случая на установени неистински документи за самоличност.

По противодействие трафика на хора установените жертви с цел сексуална експлоатация са 2 лица, с цел просия - 1 лице.

Toва стана ясно по време на брифинг на прокуратурата и ГДБОП с участието на говорителя на главния прокурор Сийка Милева, която уточни, че операцията е проведена от 9 до 16 декември 2019 г. и в нея участие взели 8 държави - България, Северна Македония, Сърбия, Румъния, Турция, Босна и Херцеговина, Албания и Молдова.

Турски граждани задържани за трафик на иракско семейство

Турски граждани задържани за трафик на иракско семейство

Тримата обвиняеми са задържани за срок до 72

На територията на България под ръководството на тогавашния заместник-главен прокурор Иван Гешев са били реализирани успешни операции в стриптийз барове.

По време на операцията в София били установени 3 жертви на трафик на хора - 2 от тях били настанени в кризисен център, а на третата било помогнато да се прибере до дома си. В резултат на засиления контрол на нощните заведения, част от тях преустановили работата си..

Извършени са проверки на 18 нощни клуба, общият брой на извършените проверки на лица в страната са 97 972, а на моторните превозни средства - 48 500. За противодействие трафика на наркотични вещества задържаните хора са 14 - всичките са български граждани, а иззетите наркотични вещества - 36 кг Хероин, 1.800 кг марихуана, 1.200 кг метамфетамин, 450 грама амфетамин и 40 грама опиати.

По противодействие на контрабандата с акцизни стоки иззети недекларирани цигари са 30 792 къса или 1591 кутии цигари. Иззетите фалшиви банкноти са в раностойността на 260 000 евро. Иззетите оръжия са един пистолет, боен револвер и един газов пистолет. Обявените лица за издирване с цел локализация са общо 170 души.

Теодора Тодорова от Софийската районна прокуратура (СРП) допълни, че са извършили още проверки на аерогарата. Тя разказа за установени 2 жертви на трафик на хора - момиче и момче. Те били подведени, че щели да работят легална работа в чужбина, но когато пристигнали в чуждестранната държава от Европейския съюз им били отнети документите. Момчето било физическо насилвано да проси, а момичето експлоатирано сексуално.

В хода на операцията била установена трета жертва на трафика на хора - отново българка. Тя била сексуално експлоатирана в Германия. На път за България била обаче била изоставена сама без документи и багаж и изхвърлена от колата. Със съдействието на службите, жената успяла да се върне до родния си град.

В резултат на задълбочения анализ на установените факти, както и добрата координация и планиране, освен по линия трафик на хора, службите успели да разкрият и съпътстваща престъпна деятелност- престъпление против митническия режим (контрабанда) и престъпление против околната среда - държание и разпространение на наркотични вещества.

На 13 декември на ГКПП "Русе-Дунов мост" били открити близо 36 кг хероин на стойност над 1 млн. лв. За това престъпление бил привлечен българин за контрабанда на наркотични вещества. За извършеното от него престъпление законът предвижда от 15 до 20 години затвор и глоба от 200 до 300 000 лв. Той е задържан под стража, цялото му имущество било обезпечено и активните действия по разследването продължават.

Месец по-рано отново на ГКПП "Дунав мост" на изход от България били установени и 94 кг хероин, който бил на стойност над 3 млн. лв.

Оставиха в ареста шофьора, хванат с над 90 кг хероин на "Дунав мост"

Оставиха в ареста шофьора, хванат с над 90 кг хероин на "Дунав мост"

Грозят го до 20 години затвор и до 300 000 лв. глоба

На 13 декември в София била извършена спецоперация с постъпил сигнал за продажба на голямо количество наркотично вещество. При опит за задържане на три лица, които се движили с два автомобила - единият автомобил се опитал да избяга, като в резултат на това причинил лека катастрофа с автомобил на полицията.

Към наказателна отговорност са привлечени и тримата, а единият от тях многократно осъждан за престъпление с наркотични вещества. Във връзка с последното му осъждане за лишаване от свобода за 2 години, но неотведен в затвора, бил обявен за международно издирване с червен бюлетин на Интерпол. След като бил хванат, веднага е приведен в затвора за изтърпяване на наказанието.

Другите двама от групата са с най-тежката мярка за неотклонение задържане "под стража" и предстои делото да бъде внесен в съда. Има и две осъдени лица - Районната прокуратура в Свиленград е внесла актове, с които са осъдени двама чужди граждани за престъпление за незаконно преминаване на границата.

При единия случай става въпрос за ирански гражданин, използвал бразилски паспорт, а при другия случай е бил използван неистински немски визов стикер.