Задържаха 8 тона прекурсор за хероин на ГКПП "Дунав мост" при Видин навръх Бъдни вечер, съобщават от Агенция "Митници".

От задържаното количество оцетен анхидрид може да се произведат над 3 тона хероин.

Прекурсорът е бил открит при митническа проверка на влизащ в страната товарен автомобил около 19.10 часа на 24 декември.

Шофьорът - ирански гражданин, е заявил, че превозва вода и предоставил карнет, международна товарителница и фактура, в която било описано, че превозва осмозна вода "Huchem Demi".

При последвалата проверка обаче в камиона са били открити осем ПВЦ кубове от по хиляда литра, съдържащи прозрачна течност с остра миризма на оцет. Експертната справка е установила, че става въпрос за оцетен анхидрид, представляващ прекурсор за производство на наркотични вещества.

По случая е образувано досъдебно производство.

С постановление на наблюдаващ прокурор в Окръжната прокуратура във Видин за 72 часа е задържан С.Д. по обвинение за извършено престъпление.

От събраните доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, в което е обвинен, и има реална опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление. Мъжът няма постоянен адрес в страната.

За извършеното престъпление се предвижда наказание от две до десет години затвор и глоба от петдесет хиляди до сто хиляди лева.

Предстои прокуратурата да внесе в съда искане за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо обвиняемия.