Окръжна прокуратура - Пловдив се самосезира и разпореди извършването на проверка във връзка с изкопни работи на територията на недвижима култура ценност на ул. "Княз Александър I" в гр. Пловдив. В хода на проверката предстои снемане на обяснения, събиране и анализ на всички относими по случая документи и др.

Срокът за приключването е едномесечен. Проверката е възложена на отдел "Икономическа полиция" към ОД на МВР - Пловдив.

Дават на съд жената, съборила паметник на културата в Пловдив

Дават на съд жената, съборила паметник на културата в Пловдив

Грозят я до 5 г. затвор и до 10 000 лв. глоба

На 22 април 2021 г. окръжна прокуратура предаде на съд бизнесдамата Вероника Иванова заради незаконното събаряне на един от знаковите паметници на културата в Пловдив - старинната къща на Куцоглу в центъра, припомня БНР.

Случаят е от 5 юни 2019 г, когато подсъдимата е повикала багер за събарянето на имота на ул. "Гладстон" №12, въпреки че е знаела за неговият статут като част от културното наследство и недвижима културна ценност.

Той е единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност с категория "ансамблово значение" и попадаща в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групова недвижима културна ценност "Система от улични ансамбли по ул. "Княз Александър I" и ул. "Отец Паисий".

Вероника Иванова е била пълномощник на известна фирма за строителство и търговия с имоти. През октомври 2017 г. дружеството закупило имот на ул. "Гладстон" №12, който включвал необитаема сграда, състояща се от три фасадни стени. Носещата конструкция на постройката била монолитна. Тя се намирала в задоволително състояние и не съществувала опасност да се самосрути.

В наши дни тя се е намирала под закрила на Закона за културното наследство и всякаква немеса - ремонт, реконструкция, преустройство и възстановяване, можело да се извършва само след предварително съгласуване със съответните институции. Първоначалната идея е била постройката да се реставрира, дострои и продаде.

През 2018 г. от фирмата била потърсена професионална помощ от архитект и бил изготвен проект за реконструкция. Проектът включвал запазване на фасадата с декоративните пластики и допълване на изчезнали фрагменти, видими в архивни документи.

По отношение на внесения проект, имало положително становище от НИНКН, след което той бил съгласуван с Министерството на културата.

Въпреки това, на 5 юни 2019 г. обвиняемата, отклонявайки се от обхвата на разрешението за строеж, се свързала със строителна фирма, за да изпрати багер в имота на "Гладстон" №12.

Вероника Иванова обяснила на собственика, че машината трябва да събори парче от едната стена. Когато обаче той си тръгнал, тя наредила на багериста да събори и другите две стени, което било сторено. На другия ден тя извикала транспорт за извозване на отпадъците.

По делото са били разпитани свидетели, назначени са били и са били приобщени заключенията на строителни експертизи, според които състоянието на сградата е било задоволително и атмосферните условия не са довели до повреди. Било е установено, че действията по премахване на постройката не са били съгласувани и одобрени от Министерството на културата, като са били реализирани в нарушение на изричните процедури на специалното законодателство - Закона за културното наследство.