Дават на съд пълномощничка на фирма заради съборен паметник на културата в Пловдив.

Става въпрос за къщата на търговеца Васил Куцуглу, проектирана от архитект Йосиф Шнитер преди повече от 100 години. Вместо да бъда укрепена, на 5 юни 2019 г. тя е била съборена до основи.

Две години по-късно Окръжната прокуратура в града внесе в съда обвинителен акт спрямо 55-годишната жена за това, че е организирала осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване културното наследство и недвижима културна ценност - жилищна сграда на ул. "Гладстон" 12, имаща статута на единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност с категория "ансамблово значение" и попадаща в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групова недвижима културна ценност "Система от улични ансамбли по ул. "Княз Александър I" и ул. "Отец Паисий. Тя е извършила това, знаейки, че осъществява нарушение на Закона за културното наследство.

Обвиняемата знаела, че сградата е под закрила на специалното законодателство. Първоначалната идея била постройката да се реставрира, да се дострои и да се продаде. През 2018 г. от фирмата била потърсена професионална помощ от архитект и бил изготвен проект за реконструкция. Той включвал запазване на фасадата с декоративните пластики и допълване на изчезнали фрагменти, видими в архивни документи.

 Обвиниха жена, съборила къща-паметник на културата в Пловдив

Обвиниха жена, съборила къща-паметник на културата в Пловдив

Спрямо обвиняемата В.И. е взета мярка за неотклонение

След положително становище от НИНКН за внесения проект, той бил съгласуван с Министерството на културата. Въз основа на него през март 2019 г. главният архитект на район "Централен" в Пловдив издал разрешение за реконструкция на съществуващата сграда, но не и за срутването й. Въпреки това на 5 юни 2019 г. обвиняемата се свързала със строителна фирма, за да изпрати багер в имота. Тя обяснила на собственика, че машината трябва да събори парче от едната стена. Когато той си тръгнал, жената наредила на багериста да събори и другите две стени, аа другия ден извикала транспорт за извозване на отпадъците.

Междувременно започнало разследване на причините постройката да бъде съборена вместо реконструирана. По делото са били разпитани свидетели, назначени са били и са били приобщени заключенията на строителни експертизи, според които състоянието на сградата е било задоволително и атмосферните условия не са довели до повреди. Било е установено, че премахването на постройката не е било одобрено от Министерството на културата.

За деянието законът предвижда наказание затвор до 5 години и глоба от 2 000 до 10 000 лв.

Предстои Окръжният съд в Пловдив да насрочи разпоредително заседание по делото.

До 30 хил. лв. глоба за незаконно съборената къща в Пловдив

До 30 хил. лв. глоба за незаконно съборената къща в Пловдив

Собствениците трябва да я възстановят в първоначалния ѝ вид