Часове след протеста туроператорите бяха поканени на среща с министъра на туризма. В сряда ще бъдат публикувани указания от страна на министерството, насочени към начина за използване на средствата. Ще бъдат организирани и онлайн обучения на желаещите туроператори, съобщи главата на туристическото ведомство Стела Балтова. Постановлението издадено от нея, чрез което се въвеждат нови критерии за отпускане на пари, било напълно законно и нотифицирано от Еврокомисията.

Туроператори нажежиха жегата пред президентството

Туроператори нажежиха жегата пред президентството

Заради блокирани 16 млн. лв. за компенсации за клиенти с отменени почивки

Критериите все пак могат да бъдат променени, но това ще изисква нова нотификация от Европа. Това е основното разбирателство, постигнато на срещата, съобщи говорителят на кабинета Антон Кутев. Това обаче може да стане само със съгласието на бранша. Проблем е и, че ако до подобна развръзка се стигне, ще има забавяне за около 1,5-2 месеца, докато се чака нотификацията, което значи блокиране на над 16 милиона лева.

По-рано днес туроператорите излязоха на протест пред Президентството. Причината - подзаконов нормативен акт, издаден от Министерството на туризма на 18 юни.