Библиотекарите излязоха на протест пред Столична библиотека днес и заявиха, че ще продължават да протестират на определени дати. Причината, че заплатите им не са увеличени въпреки подписания за това анекс преди идване на кабинета на Кирил Петков.

"Вместо да говорим - да мълчим за културата на българските интелектуалци", бяха думите на Йовка Иванчева, ръководител на културна и проектна дейност на Столична община и председател на синдикалната организация към КНСБ.

Тя се възмути, че заплатите са ниски, а дейността на библиотекарите - омаловажавана. "Да назначим някой писател, да ходим като пред къщата на Иван Вазов, да му обясним какви са проблемите на българската писменост. Има колеги, които трябва да оцеляват със 700 лв. заплата, сблъскваме се с невежеството на властта", възмутено обясни проблемите тя. Негодуванието йе също и заради това, че правителството е увеличило заплатите на музеи и галерии, които протестират, а не библиотекарите - не.

Здравка Ширекова, член на КТ "Подкрепа" поясни по същество, че представлява регионалните библиотеки в страната, в които работят 1177 души. Исканията им били да се изпълни подписаното споразумение - анекс за увеличаване на заплатите. Въпреки подписа - отговор нямало от Министерство на културата. По думите на Ширекова всички смятали, че финансирането се случва от общините, не те давали средства само за ремонти и купуване на нови книги, за увеличението на заплатите идвало от Министерство на културата.

Юлия Цинзова, директор на Столична библиотека, обясни, че подкрепя служителите си за протеста и изрази мнение, че неглижирането на библиотеките в цялата страна е в основата на протеста. За служителите на библиотеката тя съобщи, че получават 850 лв. средна заплата, а трябва да е поне 1200 лв.

Причина за протеста е, че на 18 декември 2020 г. е било подписано Допълнително споразумение към Браншовия колективен трудов договор за библиотеките, в което са били поставени условия за въвеждане на минимални начални основни месечни възнаграждения в бранша. Споразумението обаче не е изпълнено.

От бранша настояват пред правителството да бъдат направени промени.

- Да бъде увеличен с 40% Единният разходен стандарт за субсидирана бройка на регионалните библиотеки. Необходимите средства сав размер 10 288 863 лв.,включително - за възнагражденията на персонала по чл. 1, ал. 5, т. 10.2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г.

- Да бъдат увеличени субсидираните бройки на регионалните библиотеки - от 1 177 на 1200.

И библиотекарите излизат на протест от 20 май

И библиотекарите излизат на протест от 20 май

От бранша настояват пред правителството да бъдат направени промени