Протест на жителите на село Ново Лески блокира за около час пътя за Гърция през Илинден-Ексохи тази сутрин, предаде БНТ.

Причина за недоволството е кариера за добив на инертни материали и мрамори, която може да бъде открита в непосредствена близост до селото. Според местните жители, това ще влоши сериозно условията им на живот.

Предвидено е кариерата да заработи на около 200 метра от хорските къщи.

"Не желаем децата ни един ден да бъдат болни и осакатени от всичко." - поясни Здравка Бучкова.

"Не е тук мястото да се прави кариера, има си места, където може, е тука в селото просто няма как." - коментира Катя Гюдженова.

От фирмата-инвеститор, обясниха, че в Ново Лески нямат повод за притеснение, защото добивът ще се прави чрез модерни съоръжения, без да се създава прах. Добавиха, че всички разрешителни за кариерата са напълно изрядни.

"Има много пропуски в процедурата, отделно няма и ОВОС, ние три години водим дела във ВАС, един състав реши делото в наша полза, впоследствие отмениха това решение, точно заради пропуски в процедурата." - заяви Десислава Йованович от Инициативен комитет.

ВАС отмени решение на МС за добив на мрамор край Гоце Делчев

ВАС отмени решение на МС за добив на мрамор край Гоце Делчев

Жителите на селото 2 години водят дела да опазят земята си

От години инициативният комитет в Ново Лески води съдебни битки срещу разрешението за строеж на кариерата. В селото не е правено обществено обсъждане по темата. Хората твърдят, че въпреки това в официалната документация е отбелязано, че няма възражения от страна на жителите.

Днешната протестна акция породи напрежение между протестиращите и чакащите на пътя шофьори.