Да се спре поисканата от САЩ екстрадиция на 51-годишния Росен Йосифов и той да бъде върнат у нас.

Това поискаха тази вечер граждани на мирен протест пред Съдебната палата в столицата, предаде БНР.

"Ти може да си следващия" и други лозунги бяха издигнали протестиращите. 

Протестната акция бе организирана във Фейсбук от семейството на Йосифов. То инициира в социалната мрежа и петиция до премиера Бойко Борисов и до министъра на правосъдието Цецка Цачева.

Над 1000 души са подписали петицията. 

Припомняме, че случаят е от декември месец. На 11 декември 2018 г. американски агенти и български следователи задържат Росен Йосифов. Обискират дома и офиса му, без да представят заповед за това на него или на семейството му, част от които също присъстват. По време на ареста и на обиска не е предоставено право на близките на задържания да се обадят на адвокат.

Близките, които посещават офиса на арестувания, откриват сред разхвърляните вещи захвърлени на бюрото заповед за задържане и за претърсване. Обискът е извършен без тяхно знание.

Искането за екстрадиция от САЩ е мотивирано със следната връзка - 14 румънци са обвинени в САЩ за измама за публикуване на фалшиви обяви за продажба в онлайн аукциони. От тази продажба те са обменяли парите в Биткойни (онлайн валута). Този обмен се случва именно на територията на САЩ.

Един от румънските граждани идва до България и обменя част от тези Биткойни във фирмата на Йосифов. Това е причината да обвинят българина в "пране на пари".

Компанията на българина е регистрирана през 2015 г. с основна дейност покупко-продажба на виртуални валути.

Нито служителите на Йосифов, нито самият той са се усъмнили в румънския си клиент. Запознати със случая се питат дали банките или обменните бюра имат информация за произхода на парите на своите клиенти.

Междувременно източници на news.bg заявиха, че от 4-5 месеца през 2018 г. банките в България са блокирали сметките на фирмите, работещи с криптовалута.

Седмица след ареста на Йосифов, на 18 декември 2018 г. е първото дело, на което е разрешена екстрадицията на българина за САЩ. Обжалването в Софийския апелативен съд на 24 януари 2019 г. също потвърждава екстрадицията.

И двете български съдилища не разследват дали сънародникът ни действително е виновен. Те се занимават само с основанието за екстрадиция дали е коректно като процедура.

"Доколко представените доказателства от страна на прокуратурата на САЩ са достатъчни да се предположи, че Йосифов може да е бил участник, е само една страна на проблема. От друга страна, предполагаемото "пране на пари", в което по същество е обвинен, е осъществено на територията на България и при това става въпрос за обмен на продукт в пари, а не обратното.

Оттук следват затруднения с приемането на обвинението за "пране", както и с това доколко призовава за екстрадиция - предполагаемият акт не е извършен на територията на САЩ. Съгласно ЗЕЕЗА, българският съд има компетенциите да откаже екстрадиция при обстоятелства, сходни на цитираните тук", пише в петицията в защита на Йосифов.

Близките на обвинения българин са категорични, че разследването срещу него би могло да се проведе и в България - вече е обискиран. Снемането на показания от него и от служителите му би могло да се случи и в посолството на САЩ, където се намира и офис на ФБР.

Искането да не бъде допусната екстрадиция на българина е основано и на влошеното му здраве, както и на факта, че той не говори английски и трудно би се справил в Щатите.