Протестиращите искат площадът пред Ректората да носи името "Майка България" в защита на майките на деца с увреждания. Отсечката на бул. "Цар Освободител", от Ректората на СУ "Св. Климент охридски" до Орлов мост, да носи името улица "Протестна".

Това искане внесоха в Столична община майките от инициативата "Системата ни убива" и представители на движението "Изправи се.БГ", съобщи БНТ. Освен до кмета Йорданка Фандъкова, предложението е адресирано и до председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков, както и до председателите на всички групи в него.

Напрежение на протеста: Полицията не допуска бус на „Системата ни убива” да премине

Напрежение на протеста: Полицията не допуска бус на „Системата ни убива” да премине

Превозното средство е блокирано от полицаи на кръстовището на Софийския университет

В позицията си те посочват, че мотивите затова са следните: отсечката е тази част от пътната инфраструктура, подчинена на Столична община, където завършват всички граждански протести, неподчинения и блокади на София. Площадът пред университета пък символизира неправомерно задържане и самоуправство от страна на полицията към майките от "Системата ни убива". Това каза Тихомир Василев от "Изправи се.БГ".

Той припомни, че буса на протестиращите майки отпреди няколко вечери, който полицията не допусна да достигне до блокадата на Орлов мост. Случката доведе до трето блокирано кръстовище в София, това пред СУ, но според протестиращите майки идеята въобще не е била такава, а до там се стигнало единствено заради действията на полицията.

Никак нямахме намерение да бъдем там, единството ни намерение беше да стигнем до Орлов мост, тъй като имахме уверението, че с полицията всичко е стиковано, допълни Димитрина Русева.