Спокойно приключи 112-ата вечер на протести в София, предаде БНР.

Движението през столичния Орлов мост бе възстановено малко преди 23 ч. Кръстовището беше блокирано повече от три часа от протестиращи, които искат оставките на правителството и на главния прокурор.

Традиционната демонстрация срещу главния прокурор Иван Гешев, организирана от "Правосъдие за всеки" пред Съдебната палата, допълни протестната вечер в столицата, въпреки че основната тема беше COVID-пандемията. Според протестиращите държавата показва неспособност да се справи с проблема.

"Светът трябва да види какво се случва в България отново, защото се оказа, че линейката стига до болницата, а леглото вече е заето и болният няма къде да бъде положен. Това е реалното положение на здравната система на Бойко Борисов. Осем месеца - нула готовност", заяви Арман Бабикян от Отровното трио. Той подчерта, че за 240 дни - от първия случай на СOVID-19 у нас досега, не е направена достатъчна подготовка и затова болниците са препълнени.

Припомняме, по-рано самите протестиращи призоваха за саботиране на противоепидемичните мерки, някои от тях палеха маски.

Бабикян отправи критики и към премиера: "Този нещастен човек продължава да мисли за остатъка от рейтинга си и днес на всички обяснява, че раздавал по 50 лева и, ако бъде избран пак, четвърти път, пак щял да дава по 50 лева."

Той разкритикува и отстраняването на шефа на столичната РЗИ. Според него, в условията на дефицит на кадри и е много лошо управленско решение да се лишават от специалист заради словесните престрелки между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2.

По-рано пред Съдебната палата протестиращите от инициативата "Правосъдие за всеки" обърнаха внимание на лошата според тях, но вече традиционна практика на управляващите за промяна на ключови закони през преходни и заключителни разпоредби на по-маловажни законодателни актове. Те акцентираха върху промените, свързани с наказанията при споделени пътувания.