Срещу следователката от Бургас Станелия Караджова, която вчера изнесе данни от разследването на атентата в Бургас, е започнала проверка, разпоредена от Инспектората на Върховната касационна прокуратура, съобщава БГНЕС.

Главният секретар на МВР Калин Георгиев заяви, че коментарът по тази тема е "опасен".

"Всякакъв коментар е много опасен. Темата тероризъм се следи много внимателно на всички нива от всички служби", коментира той.

Припомняме, вчера бе съобщено, че единият от двамата вероятни помагачи на атентатора от Сарафово вече е с установена самоличност.

Той не е българин. Идентифицираният съучастник в атентата е обявен за издирване, заяви Станелия Караджова, завеждаща бургаския окръжен следствен отдел.

Има съмнения за трети съучастник на атентатора, но по тази версия все още се работи.

Припомняме, според международни експерти, атентатът в Бургас е организиран от мощна терористична организация, по-вероятно е зад атаката да стои „Хизбула" отколкото „Ал Кайда", но още няма фактически доказателства, които да подкрепят категорично едната или другата теза.
Констатациите бяха направени на конференция в София през септември 2012 г.

Специалистите бяха категорични, че терористът-камикадзе не е действал сам при атаката в Бургас.

Въпреки наличието на ДНК данни за атентатора, досега нямаше напредък по установяването на самоличността на извършителя на терористичния акт.

 

Припомняме, на 18 юли 2012 г. на летище „Сарафово" беше взривен автобус с израелски туристи. При атаката загинаха 7 души, над 30 бяха ранени. Беше разпространено изображение на атентатора, който е бил заснет от камерите на летището.

На 17 август беше съобщено, че камери са заснели и  предполагаем съучастник на атентатора при влизане във Варна.