Има данни, че директор на културен институт под шапката на министерството на културата, работещ с огромен финансов ресурс, е имал зависимости от бизнесмена в изгнание Васил Божков. Това заяви на пресконференция служебният министър на културата Велислав Минеков. Той не даде подробности относно личността на въпросния началник, но заяви, че ще даде повече информация до дни. На въпрос на News.bg той не уточни дали случаят към момента е разследван от прокуратурата. Стана ясно обаче, че към момента се извършва вътрешна проверка във ведомството.

Журналисти спали за по 2000 лева по време на първата българска изложба в Лувъра, проведена по времето на Вежди Рашидов. За цялото мероприятие били платени 700 000 лева, което било прецедент в историята, тъй като винаги страната ни е получавала пари от изложбите си в чужбина, а не е давала, което пък, по думите на Минеков, било позорно.

На брифинга Минеков коментира и случая "Яйлата". Реставрацията на местността, намираща се край Каварна, доведе до размяна на обвинения между министъра и бившият кмет на Каварна Цонко Цонев, по което време е бил осъществен проекта.

Припомняме, че преди време Минеков заяви, че фактически била реализирана една "бутафория от итонг и бетон", а Цонев заяви, че проектът бил на МРРБ и бил съгласуван с културното министерство. Цонев се закани да съди Минеков.

Минеков разказа как са лъскани лъвовете на Лъвов мост и как са отрязани краката на коня на Царя

Минеков разказа как са лъскани лъвовете на Лъвов мост и как са отрязани краката на коня на Царя

Няма нито проект, нито съгласуване

Днес главата на културното ведомство отново повтори тезата си, като цитира редица становища на български и международни учени, които твърдят, че работата по реставрация е абсурдна, трябва да спре веднага и има опасност да доведе до окончателна загуба на значимост на архитектурния обект.

Минеков акцентира и върху проблема с назначенията на директорите на културните институти, намиращи се под шапката на министерството. По думите му досега изборът им е бил по-скоро по приятелска линия, а не реална оценка на качества. Именно поради това ще бъде променена методиката по избор на ръководители на тези ведомства.

Проблем било и финансирането, като над 90% от парите се използвали само за режийни разходи - заплати, наеми, поддръжка, а едва 7-8% отивали за развитие на културни дейности. Амбицията на служебния министър е да намали това съотношение на 60/40.

Коментар бе даден и по отношение на оставката на членът на СЕМ Ивелина Димитрова мотивирана и от конфликта между Минеков и директора на БНТ Емил Кошлуков и реакциите на институцията по него. По думите на Минеков следвало да има промени в Закона за радиото и телевизията. Министърът все още чакал отговор на своето писмо, в което се жалвал, че не му било дадено право на отговор в ефира на обществената медия. Подал е сигнали по отношение на БНТ до Европейската комисия, Държавният департамент на САЩ, "Репортери без граници" и др. "И до ден днешен не ни е ясно присъствието на г-н Кошлуков в тв "Алфа" на ПП "Атака". Той е декларирал в биографията си това, но нищо не присъства в регистрите на НОИ, НАП. Това трябва да се провери", отсече Минеков.

Според него следвало да бъде забранена рекламата от страна на политическите партии в медии, които не присъствали в публичния регистър на Министерството на културата. Причината - заради неясната собственост на редица медийни платформи се стигало до порочни практики. "Продължава проблемът с неясната собственост на медиите. Кога ще има ясно показани медии, да е ясно кое чие е. Следващото Народно събрание трябва да излезе с решение на този проблем, тъй като това вече е нетърпимо", заяви Минеков.

На срещата с медиите днес министърът на културата проф. Велислав Минеков представи и спечелилия конкурса за директор на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) - архитектът и мениджър Петър Петров.