Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков сигнализира международни организации и институции след обвиненията на служебния министър на културата Велислав Минеков, пише "24 часа".

Кошлуков определя служебния министър като политически и правителствен натиск, който има "смразяващ ефект" за свободата на изразяване, редакционната независимост на медията и нарушава европейските правозащитни стандарти.

В сигнала на Кошлуков пише, че в серия от публични изявления, включително и официална кореспонденция с БНТ и СЕМ, министър Минеков тиражира неверни твърдения, иска обяснения за редакционната политика.

Протестиращи пред БНТ поискаха оставката на Кошлуков

Протестиращи пред БНТ поискаха оставката на Кошлуков

Събраха се привърженици на БОЕЦ и уволнени журналисти...

Припомняме, министърът поиска да разбере защо прекъсва програмата на обществената телевизия за да бъде излъчена на живо пресконференция на ГЕРБ. Минеков обвини БНТ в нарушение на закона и поиска оставката на генералния директор включително на политически митинг, организиран пред сградата на БНТ.

Според Кошлуков, няма нарушение на закона с прекъсването на програмата на обществената телевизия. "Такова "внезапно прекъсване на програма" би било налице, ако е прекъснато излъчването на филм, спортно или културно събитие. В случая няма нищо подобно".

Кошлуков отвръща на Минеков със закана за съд

Кошлуков отвръща на Минеков със закана за съд

Шефът на БНТ нямало да позволи да се тиражират клевети и неверни факти

Част от пресконференцията е излъчена в актуалното публицистично предаване, в което темата за подслушванията е обсъждана и от представители на други политически сили, припомня директорът на БНТ.

Той сравнява действията си с другите две национални, но частни телевизии - БиТиВи и Нова телевизия.

БНТ очаква адресираните институции и организации да вземат предвид това неблагоприятно развитие при формиране на оценка за състоянието на медийната свобода в България и да съдействат за защитата на свободата на изразяване и редакционната независимост на обществените медии в нашата страна.

Минеков дава Ларгото и Квадрат 500 на Кьовеши, сигнализира ДАНС за Кошлуков
Обновена

Минеков дава Ларгото и Квадрат 500 на Кьовеши, сигнализира ДАНС за Кошлуков

Духът на насилие е витаел в Министерството на културата

Сигналът е изпратен до Европейския парламент и Европейската комисия, както и до европейски правозащитни институции и организации, Съвета на Европа, ОССE, както и до дипломатическите представителства на страните от ЕС и на САЩ в София.

Припомняме, в края на месец май министърът на културата се закани да поиска оставката на шефа на БНТ заради прекъсването на редовната програма на БНТ в събота заради изявление на ГЕРБ. Тогава Минеков изрази притеснение, че подобни нарушения започват да стават систематични. В подкрепа на думите си той припомни за спирането на БНР за 5 часа през 2019 г.