Въпрос на програмно решение на радио- и телевизионните оператори (без значение обществени или търговски) е, при наличие на информационен повод, дали и как да отразят събитието. Обичайна практика е това да се реализира чрез преки включвания или директни репортажи в програмата. Това се съобщава в писмо на Съвета за електронни медии в отговор на въпросите на служебния министър на културата Велислав Минеков относно прекъсването на програмата на БНТ заради пресконференция на ГЕРБ.

От СЕМ подчертават, че запитването от министъра е постъпило на 26 май, а отговорът е изпратен в срок - още на 31 май. В писмото си до Съвета Минеков пита защо е била прекъсната редовната програма на БНТ и дали това създава прецедент при програмите на националните телевизии. Той се интересува и дали тази практика е законна.

Съветът за електронни медии, съгласно Закона за радиото и телевизията, осъществява надзор върху дейността на доставчиците, без да има каквото и да е право на намеса в програмната им политика, поясняват от институцията и подчертават, че всеки доставчик на услугата е независим по отношение на съдържанието на създаваната и предоставяна за разпространение от него медийна услуга.

Минеков неудовлетворен от обяснението на Кошлуков за прекъснатата програма на БНТ

Минеков неудовлетворен от обяснението на Кошлуков за прекъснатата програма на БНТ

Министърът се заканва да продължи да задава неудобни въпроси

Намесата в редакционното съдържание от страна на държавата в лицето на нейните органи, вкл. СЕМ или друг орган на власт, е забранена, доколкото би представлявала цензура, посочва се в писмото.

В закрючение от СЕМ посочват, че не могат да определят или обосновават програмните решения на медиите и трябва въпросите да бъдат отправени към ръководствата им.

Припомняме, в края на май министърът на културата се закани да поиска оставката на шефа на БНТ заради прекъсването на редовната програма на БНТ в събота заради изявление на ГЕРБ. Тогава Минеков изрази притеснение, че подобни нарушения започват да стават систематични. В подкрепа на думите си той припомни за спирането на БНР за 5 часа през 2019 г.

Министърът на културата се закани да поиска оставката на шефа на БНТ

Министърът на културата се закани да поиска оставката на шефа на БНТ

Поради прекъсване на редовната програма на националната телевизия заради брифинг на ГЕРБ