Министърът на културата Велислав Минеков не е удовлетворен от отговора на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков за прекъсването на програмата на националната телевизия заради извънреден брифинг на ГЕРБ.

Това става ясно от писмо на ведомството до БНТ.

В позицията Минеков заявява, че прекъсването на живото предаване на БНТ винаги може да се обясни с редакторска преценка. Това обаче не отменяло факта, че в ефира на обществената телевизия е било излъчено извънредно изявление на политическа партия.

Разбирам формалното Ви тълкуване назакона, но то не дава отговор на въпроса ми как извънредното включване на тази пресконференция отговаря на обществения интерес, посочва още министърът.

Министърът на културата се закани да поиска оставката на шефа на БНТ

Министърът на културата се закани да поиска оставката на шефа на БНТ

Поради прекъсване на редовната програма на националната телевизия заради брифинг на ГЕРБ

Той напомня, че БНТ като обществена медия подлежи на граждански контрол.

Минеков е категоричен, че въпреки опитите за внушения от страна на Кошлуков той не се намесва в нея във временното си качество на министър, а като гражданин. И ще продължавам да задавам неудобни въпроси, заканва се той.

Минеков изразява удовлетвореност, че от задаването на въпроси явно има ефект, тъй като след първото му писмо до шефа на БНТ практиката с "неспирането" на програмата за излъчване на партийни изявления се е прекратила.

Припомняме, в края на май министърът на културата се закани да поиска оставката на шефа на БНТ заради прекъсването на редовната програма на БНТ в събота заради изявление на ГЕРБ. Тогава Минеков изрази притеснение, че подобни нарушения започват да стават систематични. В подкрепа на думите си той припомни за спирането на БНР за 5 часа през 2019 г.