Служебният министър на културата Велислав Минеков даде пресконференция, в която обяви, че това е първата от 20 г. във ведомството и може да продължи 2-3 дни заради много открити случаи на източване на евросредства и сигнали за нарушения. Пред журналистите Минеков се яви с тесте от листи със закононарушения във ведомството, които ще проверява.

Минеков обяви, че изпраща три сигнала до Европейската прокуратура, свързани с ремонта на Ларгото, Яйлата и галерия "Квадрат 500".

Велислав Минеков има усещане за корупция

Велислав Минеков има усещане за корупция

Служебният министър на културата ще се насочи към ОЛАФ и ЕК

Акцентите:

- От ремонта на Ларгото са изчезнали 4.5 млн.евро.

- НДК е на загуба от 2017 до 2020 г. от 86.5 млн.лв. Ще се проверява как партия ГЕРБ се е нанесла вътре.

- Ангел Папалезов е преследван незаконосъобразно, защото е имал отношение срещу по отношение на колекцията на Васил Божков.

- ДАНС да започне проверка на БНТ и на автобиографията на директора Емил Кошлуков, от която отсъства работата му в ТВ Алфа.

- Ще се проври и как редакцията на в. "Труд" на Петьо Блъсков се помещава в Националния институт за паметниците на културата срещу двойно по-нисък наем.

- Ще се проверяват раздадени звания на "почетни професори".

- Лукойл има договор от 10 г. с Министерството на културата

Духът на насилие е витаел в Министерството на културата, категоричен бе служебният министър.

Той започна със становището на ОЛАФ за реставрацията на Ларгото, което има гриф секретно, поради което не може да сподели много от нещата в документа. "Изчезнали и усвоени са по някакъв начин 4.5 млн.евро от целия проект, има препоръки да се търси отговорност от трима министри и един кмет", съобщи Минеков. За страната ни е обидно, че трябва да връщаме средствата в Европа, добави той.

Докладът ще бъде даден на българската прокуратурата, макар да има съмнения, след което ще информира и ЕК. Тя ще бъде информирана и за създаването на "Квадрат 500". Това не е квадрат, защо е 500, не знам, използвани са всички средства да се ремонтира една П-образна форма, която не достигна квадрат, коментира Минеков.

Евросредства, използвани в нещо като бутафория - имитацията на крепост в местността "Яйлата", имало е възможност да бъдат похарчени над 2 млн.евро, но са похарчени над 1.6 млн.евро за крепостта от итонг и гипс. Тя не е постигнала своя ефект да бъде посещавана, смята Минеков.

Известен е случаят с обвинението към полицая Ангел Папалезов. Историята с намерените монети в дома му е комична. Говорителката на прокуратурата Сийка Милева казала, че е имало намерени монети. "Ако тръгна сред вас, със сигурност има и при вас. Самият той показа ключодържател, на който има антична монета от Археологичния музей в Пловдив и добави, че по тази логика може и неговият дом да бъде претърсен и разрушен. По тази причина можело да бъдат претърсени и магазините към националните музеи, смята Велислав Минеков. "Това е цинизъм, а е извършван, защото е бил проследяван Папалезов, като министър съм имал срещи с него, заснет е, че носи документи при мен. Папалезов е най-компетентният и трябваше да бъде сплашен, за да не се стигне до колекцията на Васил Божков и разкритията му през годините", добави той.

Минеков даде за пример и законопроектът за културното наследство, чиято поправка е направена от ГЕРБ на 8 ноември 2018 г. с подкрепата на още две партии - Патриоти и ДПС. Законът е бил специално променен заради колекцията на Божков. ГЕРБ отварят възможности за колекцията на Васил Божков със закон, НС е одобрил престъпната колекция и е позволил на Васил Божков да се разхожда по света без проблем. Със знанието на министъра колекцита му е показвана в Европа и Москва, Божков дори е мислел да замине с нея в чужбина. Имаше и изложба в Националната художествена галерия, а Светлин Русев дори закупи вещи от колекцията", посочи той.

Минеков продължи с постъпленията във Фонда за култура от хазарт - слагаш 2 лева в джоба си и ги местиш в другия - каза той. В тази връзка разясни, че постъпленията там са само от Спортния тотализатор.

Последва темата за Националния институт за паметниците на културата. Едната част от него е в ужасни условия - геодезистите са при КАТ. Имало е сериозен проблем, защото е бил и съставът на "Филип Кутев", на целия този народ има една тоалетна метър на метър. Търси се място, говорих с кмета на Трайчо Трайков, сега има сграда, която може да приюти частично института. Сградата има нужда от ремонт на стойност половин милион лева", обясни подробно министърът.

Минеков предлага спецотряди да охраняват културното наследство
Обновена

Минеков предлага спецотряди да охраняват културното наследство

Министърът на културата подозира големи финансови нарушения в сектора

Минеков посочи още, че бивш министър на културата е направил договор за фирма "Южен кръст", представлявана от Петьо Блъсков, издател на в. Труд. Оказва се, че 458 кв.м. са дадени за 55 ст. И още 456 кв.м. за 5.76 ст., като отдаването е за 10 г., до 2023 г.

Има подобен договор с "Лукойл" за горива към министерството, 10-годишен. Оказва се, че компанията печели голяма част от обществените поръчки. "Да се пита кой е авторът на пластики в Правец", призова Минеков.

Министърът се спря и на темата с наградите: Награда за Димитър Иванов, преподавател в Библиотекарския, зам.-началник на Мулти груп, приложен е фалшификат, на бланка на съюза, с фалшифицира подпис на председателя. Получил титлата почетен професор, неясна титла като почетен ловец или космонавт. Той създава пластика "Боздуган", връчена на ректора. Какви услуги е имал обаче Иванов за българската култура",попита Минеков.

Още едно име - Вилвен, спомена Велислав Минеков. То било на френски експерт, оценител, галерист, който имал опит в оценката на предмети с невисока стойност. Оказва, се че и Вилвен е награден през 2012 г. в посолството в Париж, но липсвала преписка какви са заслугите му. Минеков обеща около това име тепърва да има много разговори.

Скандална тема - състоянието на НДК. До 1 януари от 2017 г. загубата НДК е 86.5 млн. лв. "Как ще се покрие и дали това не е опит за приватизация, има и заеми. Нареждам пълна финансова проверка, ще се търсят причините. Това е повече от половината субсидия, с която разполага министерството. Няма обяснение как да се спасим, но няма да разреша приватизация, отсече Велислав Минеков. Настаняването в централния офис на НДК от страна на ГЕРБ - можем ли да го определим като Партиен дом, или на всички партии да се вземат ниски наеми срещу всички удобства, обясни Минеков. Той ще иска проверка как партия се е настанила в НДК и какво общо има ГЕРБ с културата.

Министърът на културата се закани да поиска оставката на шефа на БНТ

Министърът на културата се закани да поиска оставката на шефа на БНТ

Поради прекъсване на редовната програма на националната телевизия заради брифинг на ГЕРБ

Темата БНТ. Вместо отговори от СЕМ дали е прекъсвала сигнала си телевизията, днес има отговори от служителите там. Дружеството на журналистите има шапка, и тя е директорът, категоричен е Велислав Минеков. Той смята, че е използван натиск върху работещите от страна на директора Емил Кошлуков. "Относно жалбата от тях в ЕК, той е категоричен, че е лъжа, че е обвинявал журналистите. Ще поискам отговор от директора на БНТ каква е причината за спирането на телевизията", обяви още той.

Минеков изкара от джоба си писмо, смачкано на топка, което нарече "боклук". Било му подхвърлено срещу Кошлуков, а в него пише: "Мила, Бети, кажи, че Емил е бил директор при мен в телевизията за две години, ако е нужно и за три...".

Лице с политическа зависимост не може да бъде директор на националната телевизия, категоричен е министърът, изреждайки политическия опит на Кошлуков и давайки пример с такъв случай в Полша, предизвикал протести.

Той отбеляза и асоциираните фирми, с които се свързвало името на Емил Кошлуков - "Ню фрейм медия" и поиска да се провери участието му в ТВ 7, Тв Алфа. Той акцентира, че работата му в "Атака" изобщо не присъства в автобиографията му и заключи, че той е едно от свързаните лица в закона "Магнитски".

Ще поискам ДАНС да се задейства и да провери Емил Кошлуков, това се серия от безобразия, извършени лично от него, каза той. В тази връзка Минеков спомена и искането на "Репортери без граници" бившите медии на Делян Пеевски да се разследват.

Минеков неудовлетворен от обяснението на Кошлуков за прекъснатата програма на БНТ

Минеков неудовлетворен от обяснението на Кошлуков за прекъснатата програма на БНТ

Министърът се заканва да продължи да задава неудобни въпроси