Директорът на сектор "Културно-исторически ценности" в Главна дирекция "Национална полиция" Ангел Папалезов е бил обвинен днес за участие в организирана престъпна група за трафик на културни ценности. Ръководител на групата е намиращият се в Дубай Васил Божков, каза Валентина Маджарова, изпълняващ длъжността ръководител на Специализирана прокуратурата в отговор на журналистически въпрос.

Маджарова опроверга медийни заглавия - не е имало нахлуване в МВР, а е обискиран само кабинета на Папалезов. Той никога до този момент не е бил задържан или обвиняван.

Разследващите са наясно със задграничните имоти на Васил Божков

Разследващите са наясно със задграничните имоти на Васил Божков

Имало данни за имот до Триумфалната арка в Париж

Не е прецедент, обаче по думите на Маджарова, Специализираната прокуратура да подвежда под наказателна отговорност полицейски служители.

Прокуратурата има данни, че Ангел Папалезов е осъществявал чадър над Васил Божков, когато последният е събирал своята колекция от културни ценности. Дали това е така е предмет на разследване и доказване, като прокурор Маджарова уточни, че досъдебната фаза е закрита.

Не бих казала, че това е нещо, което се случва за първи път. Напротив, бих казала обратното. Специализирана прокуратура е формирала обвинителна теза по отношение на доста по-високопоставени полицейски служители", заяви прокурор Маджарова.

По думите й случаят с Папалезов станал твърде популярен без време и без основание.

Запитана дали прокуратурата има данни за нарушенията на Илко Желязков, прокурор Маджарова заяви, че въпросът излиза извън темата на брифинга.

Съдът отмени решението на НАП за запор на имуществото на Божков

Съдът отмени решението на НАП за запор на имуществото на Божков

Сред мотивите на съда са липса на данни за размера на това имущество

Припомняме, на 2 юни 2021 г. от Спецпрокуратурата повдигнаха обвинение на шеф в "Национална полиция". Предишната вечер бе претърсен кабинета и дома на Ангел Папалезов.

След обвинението от служебния кабинет "Янев" призоваха прокуратурата да не се меси в работата на изпълнителната власт.

Любопитен е фактът, че също на 2 юни, но година по-рано - 2020-та, са открити ценности в мазето на Васил Божков.