Реставрация на паметника на Левски, която е била обявена от Столична община, не се е състояла. Това обяви на пресконференция служебният министър Велислав Минеков, който обеща всяка седмица да докладва за нарушенията открити от него в предишните управления. Минеков не пропусна да отбележи, че все още някои медии мълчат за откритите нарушения.

"Става дума за посегателство не само върху Левски, но и върху паметник от национално значение. Паметникът е държавна собственост, а всичко около него е общинска собственост. Не знам защо Общината е натоварена с реставрация, която всъщност е ремонт", поясни той. 

Столична община: Реставрацията на Царя е съгласувана с МК

Столична община: Реставрацията на Царя е съгласувана с МК

Няма реставрация на паметника на Васил Левски

Ремонтът започва със становище на Министерство на културата, в което не става дума за реставрация, а за "Възстановяване на липсващи метални елементи по канделадрите на паметника "Левски" в София. Проектът е прехвърлен към Столична община, създадена е Междуведомствена комисия, констатациите са от Столична община, а не от Института за недвижимо културно наследство.

В констатациите обаче става ясно, че има поразии - по възлагане на район "Оборище" е изготвен проект за ремонт и обновяване на съществуващите настилки и зелените площи, принадлежащи на Паметника на Васил Левски. Въпреки това Комисията предлага в края да се изготви проект за цялостна консервация и реставрация, нещо, което не съществува и потъпква Закона за културното наследство. "Няма нито проект, нито съгласуване, повикани са зидари, тенекеджии и общи работници да се докоснат до светинята, зелените площи не са оправени, чимшири не са засадени", обясни Велислав Минеков. От думите му стана ясно, че "престъплението е в начина на одобрение на проекта, за който си има ясни правила. А в случая с паметника Левски имало после и проект за ремонт и обновяване на прилежащото пространство, всичко завършва с едно становище за възстановяването на липсващи метални елементи. Всичко това е от 2013 г.", каза Минеков.

Втори случай с поругаване на паметта на Апостола Васил Левски е в ремонта на бившия Конак през 2013 г., Национална галерия, а преди това и дворец.

Архитектите запазват основите на Конака и е била оценена тяхната стойност за историята, но това е било унищожено от един министър във връзка с намерението му за усвояване на средства по време на този нещастен ремонт в Националната галерия. Фалшификациите на ремонта са различни видове, обясни министърът.

Трети случай с реставрация - на Лъвов мост.

"Ремонтът на Лъвов мост също е наричан реставрация. Той е с категория "Местно значение". Има изисквания в становище на Министерството, което се очертават най-вече около настилката по моста, велоалея, осветление, храсти, пълзящи растения, но няма съгласуван проект за реставрация. Твърди се, че ще бъде извършена консервация и експониране на археологическа структура Римски мост и че ще има аварийно археологическо проучване и наблюдение - такова нещо няма, категоричен е Велислав Минеков. Този ремонт по думите му е извършен от нелицензиран майстор, посочен еднолично от министерството. Минеков попита къде е Асоциацията на реставраторите.

Коментар той направи и на "почистването от оксидация на самите фигури". Това, по думите му, е извършено със стоманени четки и ъглошлайф.

Четвърта реставрация - на Паметника на Цар Освободител Александър II, продължила 3 месеца.

По думите на министър Минеков паметникът е бил демонтиран безобразно с прерязване на крайниците на коня с ъглошлайф на 5 септември 2012 г. От 2012 г. започва общуването между Столична община и Министерство на културата, но до момента на прерязването на копитата на паметника няма никакъв одобрен проект. Столична община възлага всичките тези ремонтни действия на Камарата на строителите в България, като става дума, че средствата ще бъдат осигурени от Руската хуманитарна организация "Поколения". Няма проверка на строителните дейности.

Велислав Минеков ще иска цялата документация, дори и чрез Министерство на финансите и Икономическа полиция.

В заключение той добави случая с ремонта на Ларгото, продължава да се търси истината "заради обидата".

Министерство на културата ще иска създаване на Европейски център за култура и изкуство на остров Св. Кирик в Созопол, проведена е среща с вицепрезидента Илияна Йотова по желание на посланика на Франция. Там се предвижда и реставрация на сградата на военното училище, започват да се определят параметри, като вече е дадена подкрепа на Лувъра.

"Всякакви опити това нещастно парче земя да бъде разграбено, ще бъдат прекратени. Ще разговарям с кмета на Созопол. Желая това да бъде съвместно действие между нас и кметството в Созопол", поясни Минеков за остров Кирик.

Министърът на културата Велислав Минеков обяви, че на прокуратурата ще предаде данни за установени нарушения при усвояването на средства, ремонта и реставрацията на столичните паметници на Васил Левски и Цар Освободител, Лъвов мост, на сградата на НГДЕК и на подземието на бившия конак в Националната галерия.