Всички реставрационни дейности на пространството около паметника на Васил Левски, на паметника на Цар Освободител, на Лъвов мост и скулптурите на лъвовете е направено след съгласуване от Министерство на културата. Това съобщиха от Столична община по повод изявление на служебния министър на културата Велислав Минеков за некачествени реставрационни и консервационни дейности.

"Реставрация на паметника на Левски, която е била обявена от Столична община, не се е състояла", обясни Минеков по-рано през деня. Думите му бяха потвърдени от столична община - "Столична община не е изпълнявала реставрационни дейности по самия паметник на Васил Левски", пише в писмото до медиите.

Столична община е извършвала единствено ремонт и възстановяване на съществуващите настилки и озеленени площи на паметника на Васил Левски, обясняват от администрацията на столична община.

За този ремонт - настилката и озеленяването имало становище от Министерството на културата и от Националния институт за недвижимо културно наследство.

Столична община е представила в МК три варианта за обновяването, като от министерството и НИНКН е избран този, който в най-голяма степен се придържа към съществуващото положение и той е изпълнен, обясняват от администрацията на Йорданка Фандъкова. 

Събират пари за вечен огън и постоянна гвардейска охрана пред паметника на Левски

Събират пари за вечен огън и постоянна гвардейска охрана пред паметника на Левски

Ученици от Варна с призив към връстниците си от цялата страна

Консервацията и реставрацията на паметника на Цар Освободител Александър II на пл. "Народно събрание" е съгласувана във всичките й части от Министерство на културата, пишат от общината.

В реставрацията на мемориала влиза експертиза и демонтаж на конника, укрепване на земната основа и консервация на каменен постамент и балюстрада, част Конструктивна, пишат от общината. Заедно с това има и укрепване и закрепване на бронзовите фигури, част "Конструктивна". Следва консервационно-реставрационни работи на паметника на Цар Освободител, част Технологична.

При изпълнението на проекта за изграждане на транспортен възел "Лъвов мост" консервационно-реставрационните дейности на архитектурния паметник "Лъвов мост" са съгласувани от Министерство на културата и изпълнени, съгласно дадените указания, отговориха от столична община.