Започва специализирана полицейска операция по линия на "Роудпол" за контрол на товарните автомобили и автобусите. Акцията се провежда на европейско ниво, като под контрол ще са тежкотоварните преводи и в другите страни от общността. Миналата година такива операции бяха проведени два пъти.

Проверките са съвместни на МВР и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" и ще продължат до 18 октомври.

Инспектор Чавдар Кочев на брифинг на "Пътна полиция" увери, че операцията е планирана и няма връзка с тежкия инцидент преди ГКПП "Лесово" от миналата седмица, при който пътнически бус се заби в тир, спрял не правомерно на пътя. 

Преди месец дрогиран тираджия помете 12 коли на светофар в Айтос, като на място загина една жена.

Ще се следи за изрядността на документацията на водачите, за техническата изправност на автомобилите, спазването на почивка, както и спазването на правилата за движение по пътищата. Тираджиите и шофьорите на автобуси ще се следят и за употреба на алкохол и наркотици. В катастрофата на място загинаха трима.

Около 10% от тираджиите чужденци получават фишове, 6-7% от тях си плащат

Около 10% от тираджиите чужденци получават фишове, 6-7% от тях си плащат

Това посочват от Института за пътна безопасност

Припомняме, че според анализ на Държавната агенция "Безопасност на движение по пътищата" в периода от 2016 до 2019 г. под 10% от чуждестранните шофьори на тежкотоварни автомобили са получили фишовете си за установени нарушения на правилата, а от тях също под 10% са платени изобщо. Едновременно с това всеки 38-и транзитно преминаващ водач е засечен да кара с превишена скорост.