Полицията проверява законността на издадени дипломи от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски".

В началото на 2007 г., в университета бяха разкрити 180 фалшиви академични справки на студенти, които са се прехвърлили в Шуменското висше училище.

При проверка дали името на студент, фигурира в единния електронен регистър на студентите и докторантите, публикуван от просветното министерство, декан от университета случайно открива, че то не съществува там.

Срещу лицата, чието притежание са справките е подаден сигнал в полицията от тогавашното ректорско ръководство.

В момента тези хора най-вероятно получават известия от прокуратурата, че техните дипломи са отменени като незаконни, заяви адвокатът на Шуменския университет Валентина Велева.

"Всички дипломи, издадени от Шуменския университет са абсолютно законни, с изключение на тези, които са направени въз основа на фалшиви академични справки," заяви адвокатът на висшето училище, цитирана от БНР.

По думите на адвокат Велева, това е арогантна кампания от конкуренцията срещу Шуменския университет в навечерието на кандидатстудентската кампания и предстоящата институционална акредитация на висшето учебно заведение.

Това е нейното становище по повод скандала, който избухна тези дни, че в Благоевград започват проверки за законността на издадените дипломи от Шуменския ВУЗ.

Този факт провокира мащабна проверка на всички академични справки на прехвърлилите се студенти.