Пушачите са изложени на по-висок риск от заразяване с COVID-19. Тютюнопушенето променя тежестта и изхода на заболяването. Това се доказва от изследвания правени в Китай, които вече са обобщени и се вижда, че пушачите боледували коронавирус го карат по-тежко. Това каза в интервю д-р Маша Гавраилова, председател на Сдружение "България без дим", съобщи БНР. Тези, които пушат бездимни цигари, наргилета и бездимни устройства не са по-защитени, защото и те не са безвредни.

Сега е моментът за отказване на цигарите, каза още медикът. Вредата от тютюнопушенето и от коронавируса са едни и същи, това са клетките на белия дроб и клетките на кръвоносните съдове. И едните и другите се увреждат. Така се наслагват два рискови фактора, което води до утежняване на заболяването и по-висока смъртност, допълни д-р Гавраилова.

Призоваха политиците да включат в предизборните си програми мерки срещу тютюнопушенето

Призоваха политиците да включат в предизборните си програми мерки срещу тютюнопушенето

Електронните цигари са също толкова вредни, колкото и останалите

98% не си мият или дезинфекцират ръцете преди да започнат да пушат. Това са такива поведенчески реакции, които предразполагат заразяването. България е първенец в една от лошите класации на Европейската комисия. От целия ЕС най-много пушачи има у нас - те са почти със 7% над средното за Съюза. Това са 59% от пълнолетните българи, на възраст между 19 - 64 години, според проучване на "Национална пациентска организация" (НПО).