Работодателите настояват да отпаднат всякакви ограничения за допускане на повече работници от трети страни, защото има недостиг на близо половин милион работници, съобщава БНР.

Тази позиция изрази председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Те определят като недостатъчно предложението на депутати от управляващата коалиция за допускане на повече работници от трети страни в България.

За да бъде разрешено наемането на повече работници от страни извън ЕС, необходими са законови промени, внесени от депутати от управляващата коалиция.

Да, това е много по-добре от 10 процента, но всъщност трябва да бъде сто пъти по-добре, защото ние имаме крещящ недостиг на пазара на труда, подчерта Велев.

Имаме под един процент чужди работници, даже и на трети страни, взети в икономиката, а потребностите са за 500 хиляди в средносрочен план. Това показват изследванията на института за устойчиво икономическо развитие. В шест от секторите изследванията показват, че и в момента са нужни 80 хиляди работници, това са машиностроене, електротехника, строителство, туризъм, IT сектора, каза още той.