"Преди 30 години България пое с ентусиазъм по нов път. Надеждата за по-добър живот обаче се сблъска с дълбоки обществено-икономически сътресения, за които българите платиха висока цена. Грабителската приватизация, пренаписването на историята, обезличаването на българската култура и традиции са част от явленията, които ни тласнаха към материална и духовна бедност".

Навършват се 30 г. от падането на тоталитарния режим на Тодор Живков

Навършват се 30 г. от падането на тоталитарния режим на Тодор Живков

Днешната дата се приема като начало на прехода...

Това написа президентът Румен Радев в профила си във "Фейсбук" по повод 30 г. от прехода.

"Осъзнахме, че промяната е труден процес, а не еднократен акт. Резултатите от дългия път към демокрация и пазарна икономика все още будят повече тревога, отколкото успокоение", пише още той.

Според него страната ни е направила важен геополитически избор, но това не е успяло да постави трайни основи за върховенство на закона, разделение на властите и свобода на словото. Поради тази причина, според него, политическите констатации продължават да се разминават с реалността на мнозинството граждани. 

Да не забравяме времето на промените, призова Екатерина Михайлова

Да не забравяме времето на промените, призова Екатерина Михайлова

Няма да бъдат забравени личностите на прехода, смята Веселин Методиев

"Бедността, безнаказаните корупция и престъпност и ниското качество на обществените услуги продължават да прогонват младите и отнемат от бъдещето ни", алармира той.

Радев вярва, че трябва да се вземат решения, които отговарят на съвременните реалности, а през последните години израснаха поколения, които не се интересуват от стари идеологии.

"Нашите деца изискват да говорим за бъдещето. Да погледнем в утрешния ден с техните очи", призова той.

Румен Радев посочи и рецептата България да се превърне в нормална европейска държава с висок стандарт и качество на живот.

"Трябва да гарантираме необратимост на демократичните процеси, върховенство на закона, прозрачност и ефективност на институциите, изграждане на нова политическа култура и формиране на свободно и овластено гражданско общество", вярва държавният ни глава и добави, че реалната промяна зависи от нас.

"Отстояването на демокрацията изисква ежедневна воля срещу всеки опит за подмяна. Изисква да отхвърлим апатията и отчуждението, които откъсват хората от собствената им държава и оставят малцина да решават на тъмно нейното бъдеще. Няма сила, която да устои на сплотения около каузата да възроди държавата си и да отстоява достойнството си български народ", заключава Румен Радев. 

Борисов: Последните 30 г. са най-хубавото нещо в новата ни история

Борисов: Последните 30 г. са най-хубавото нещо в новата ни история

По време на Прехода преминахме през редица трудности