Днешната дата е много оспорвана и през тези 30 години продължава да получава различни оценки - от дворцов преврат до началото на свободата.

Това заяви Екатерина Михайлова, председател на СДС 2001-2002 г., на дискусия по повод 30-тата годишнина от началото на демократичните промени в България. Знакови лица от прехода се събраха на дискусия по повод 30-тата годишнина от началото на демократичните промени у нас, съобщи БНР. 

Борисов: Последните 30 г. са най-хубавото нещо в новата ни история

Борисов: Последните 30 г. са най-хубавото нещо в новата ни история

По време на Прехода преминахме през редица трудности

Михайлова призова да не забравяме времето на промените, през които всички постижения са били трудни.

"Може да критикуваме много качеството на демокрацията, но това, което се случи в първите години, още по времето на така наречената кръгла маса, първата промяна на конституцията от 90 година, след това конституцията от 91-ва година, законите - първите, които се приеха, всъщност дадоха това, което сложи началото", каза Михайлова. 

Радев посочи причините, тласнали България към материална и духовна бедност

Радев посочи причините, тласнали България към материална и духовна бедност

Преди 30 години България пое с ентусиазъм по нов път. Надеждата за по-добър живот обаче се сблъска с дълбоки обществено-икономически сътресения

По думите й този период даде политическата свобода, правото да имаме свободни избори, правото да имаме многопартийна политическа система, свобода на изразяването и свобода на словото.

Всеки от нас има различно усещане и гледа от различна перспектива на този ден и това е нормално. Носим отговорност пред младите хора да им кажем каква е била истината, каза Торстен Гайтлер, ръководител на бюрото на фондация "Конрад Аденауер в България". 

Навършват се 30 г. от падането на тоталитарния режим на Тодор Живков

Навършват се 30 г. от падането на тоталитарния режим на Тодор Живков

Днешната дата се приема като начало на прехода...

По думите на Веселин Методиев няма да бъдат забравени личностите на прехода, които са имали кураж, които са били последователни, които са можели за тези години да се развиват. Според него днешният ден е ден на равносметка.

"Свободата се брани всеки ден. Не го знаехме тогава, знаем го сега, демокрацията се отстоява всеки ден. Отсреща срещу тебе стои човешка наглост, ти се биеш с нея. Тази наглост има различни лица, има и леви лица, и десни лица, има комунистически и антикомунистически".

Организатори на форума бяха фондация "Конрад Аденауер" и Националният младежки клуб към "Демократи за силна България".