Живеем в тревожно историческо време, в което агресивният национализъм и ксенофобията все по-отчетливо надигат глас. Днес е наш ред да заявим ясно и отчетливо, че любовта към отечеството не означава омраза към другия, че тя не трябва да бъде агресивна и креслива, а мъдра и просветена. В нашите ръце и сърца е волята да помагаме на светлината да си проправя път през мрака и да се върши добро. 

Снимка 394302

Източник: БГНЕС

Това заяви президентът Румен Радев. Изявлението му бе направено в Централната софийска синагога, където заедно със съпругата си Десислава Радев присъстваха на отбелязването на Ханука, съобщиха от пресцентъра на президентството.

Президентът традиционно запали основната свещ от ритуалния свещник ханукия, която символизира чудото на светлината. Преди това представители на три поколения си предадоха свещ, като последният - малко момиче, я даде на Десислава Радева, а тя - на държавния глава.

С този символичен акт, убеден съм, препотвърждавам волята на народа ни да живеем във взаимно уважение и разбирателство, да бъдем рамо до рамо и в успехи, и в изпитания, каза той.

Снимка 394300

Източник: БГНЕС

Той не скри тревогата си от все така актуалния по света и в Европа антисемитизъм и престъпленията, зад които стои този мотив.

"Дори и в днешния тържествен момент не можем да забравим, че през отминаващата година бяхме свидетели на убийства с антисемитски подбуди в Европа и по света. Не бяха пожалени дори и хора, отишли на съботна молитва в синагога", отбеляза той и допълни, че всяко поколение е призвано да води своята битка за доброто.

Снимка 394301

Източник: БГНЕС

"Българският народ се обедини, за да сътвори чудото на спасението, като не пусна своите евреи и така се нареди измежду праведниците", припомни държавният глава.

Радев призова да помним историческата истина и да не допускаме нищо да не бъде забравено. По думите му паметта за достойните е най-мощното оръжие срещу призраците на миналото.