Около 50 500 закрити радиоактивни източници и 1738 обекта с източници на йонизиращо лъчение трябва да бъдат обезвредени до края на 2010 година.

Това предвижда специална програма за приемане на радиоактивни отпадъци от предишни практики, която се изпълнява от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

Програмата се актуализира всяка година, посочиха от АЯР на семинар за журналисти.

От 2000 г. до 2008 г. в хранилището за радиоактивни отпадъци в Нови хан са приемани годишно средно по 13 000 радиоактивни източници, а само за 2008 г. са обезвредени 346 радиоактивни обекта с общо 43 611 източници.

Радиоактивните източници са намерили много широко приложение в бита и в индустрията.

Във всеки датчик, в пожароизвестителите, във всякакви видове индустриални машини са внедрени такива източници заради изключителните свойства на радиоактивните вещества за точно измерване, обясниха експерти.

Докато тези източници се намират в уреди, прибори и машини, те са безопасни, но наруши ли се целостта на старото оборудване, стигнат ли до откритата повърхност, радиоактивните източници могат сериозно да застрашат човешкото здраве, коментираха експертите.

Основният проблем е, че голяма част от по-старите машини изобщо нямат обозначения за вложените в тях материали, каза, цитиран от БНР, Николай Тодоров, директор на дирекцията "Радиационна защита и аварийна готовност" в АЯР.

Опасността често идва от неизвестни стари машини, най-често предавани на части за скрап, показва практиката на регулаторната агенция.

Тъй като най-добрата изолация за радиоактивните вещества са металите, то повечето такива източници са покрити с олово или стомана и това създава предпоставка за разрушаването им и предаването им като отпадъци.