Ваксините помагат на всички видове вирусни варианти. Колкото повече неваксинирани има, толкова повече вирусът има възможност да се размножава. Това заяви имунологът проф.Радка Аргирова пред БНТ.

Ваксината е тази, която прави вируса да се изменя - това е от части вярно. Ако има масово ваксиниране, тогава ваксината убива вируса, а това дава място на нов. В резултат на ваксината може да стане промяна, но за следващата година например може да стане засечка и да се слага нова ваксина. За това всяка година имаме нови ваксини, каза Аргирова.

Тя посочи, че е възможно да възникне нов вид на COVID-19. Няма нужда от страх и паника, а има нужда да се отиде до лабораторията, за да се проверят антителата, отбеляза Аргирова.

Тя обясни, че зеленият сертификат за антитела започва да се издава от утре и всеки, който иска, ще мога да си го получи. Има редица хора, които са си купили антигенен тест, направили са го, тестът е бил положителен и като съзнателни граждани са се самоизолирали. Не са били в болница, нямат ПСР или антигенен тест и не могат да получат зелен сертификат, но когато им се измерят антителата и имат достатъчно наброй, могат да получат зелен сертификат, поясни Аргирова.

Отново над 1000 души с COVID-19 приети в болница за ден

Отново над 1000 души с COVID-19 приети в болница за ден

Към 10 ноември активните случаи са 115 052

Втората група хора са тежко прекарали коронавирус, имат ПСР или направен антигенен тест, при които високите антитела са 150 или над 150 единици - тогава също ще се дава зелен сертификат.

Третата групи хора са тези, които са изкарали коронавируса на крак и като им се измерят антителата, и имат достатъчно - могат да получат зелен сертификат. Възможно е за три месеца да има изменение в антителата.

"Това е страшно много за медицинските и здравни заведения, защото голяма част от персонала прекара ковид и работи в много рискови условия", посочи Аргирова.

Тя увери, че ваксината на "Астра Зенека" е прекрасна ваксина, но в момента призната за най-добър начин за използване на трета доза са ваксините на "Пфайзер" и "Модерна".