Мерките са нужни, но е необходим принципът на швейцарското сирене - при нарязването на всяка една филийка, всяка мярка може да пропусне вируса, но следващата нарязана филийка, мярка трябва да блокира този, който е успял да се промуши през предишната дупка.

Такова сравнение направи вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в сутрешния блок на БНТ по повод затягането на мерките в София.

По думите ѝ доста хора спазват мерките, защото през изминалата повече от година и половина сме преживели един много сериозен вирус.

Колкото и да е висок ръстът на ваксинираните, не е достатъчно голям, а делта вариант се предава лесно от човек на човек, уточни проф. Александрова. Ваксините предотвратяват тежкото боледуване, усложненията и фаталния изход. Ваксините работят, но ваксините са само едната страна на монетата, другата са мерките, уточни вирусологът.

Стойчо Кацаров: Не очаквайте здравният министър да ваксинира насила

Стойчо Кацаров: Не очаквайте здравният министър да ваксинира насила

Високата смъртност у нас отново се дължи на ниското ниво на ваксинация

Според нея при хората, които не с били ваксинирани през пролетта и лятото, тази година са увеличили 10 пъти опасността да се заразят с коронавирус и да загубят живота си. Ваксината не е вълшебна броня, затова и трябва да продължаваме да спазваме мерките. Все още обаче има много въпроси, на които нямаме категоричен отговор - един от тях е колко време ще трае защитата, каза проф. Александрова.

Тя изтъкна, че поставянето на ваксина след преболедуване оказва сериозна защита. Разработването на ваксина и лекарство трябва да вървят ръка за ръка, защото ще има хора, които няма да бъдат ваксинирани и няма да имат имунен отговор, отбеляза проф. Александрова.

Влизат в сила по-строгите COVID мерки в София

Влизат в сила по-строгите COVID мерки в София

Столицата вече е в тъмночервената зона

Тя посочи, че сезонният грип не е изчезнал и той може да се завърне с отпадане на маските и умората от пандемията. Здравните експерти са дори притеснени от опцията за прескачане на един или два сезона без грип. Тук има няколко въпроса - дали нашата имунна система помни този вирус и дали човешките грипни вируси могат да засегнат други животински видове.

"Светът не е такъв какъвто беше преди две години, ковид разбърка картите", коментира проф. Александрова.