"Всичко тече и всичко се променя. Видяхме, че Омикрон дойде и за пореден път ни шамароса и ни постави на място". Това заяви вирусологът проф. Радостина Александрова пред БиТиВи.

Според нея ние сме в състезание за това кой ще изпревари, кой ще се промени по-бързо, но трябва да бъдем готови да живеем с този вирус. Омикрон ще достигне до всяка една държава и е въпрос на дни да бъде доказан, посочи Александрова.

Към момента все още няма отговор на въпроса, който интересува всички - какво се случва с клиничната картина. Трябва да бъдем предпазливи призова, Александрова и добави, че вирусът не признава граници и е въпрос навреме да дойде.

1966 новозаразени и 77 починали с коронавирус за денонощие

1966 новозаразени и 77 починали с коронавирус за денонощие

399 пациенти са приети в болница през изминалото денонощие

По думите ѝ докато има чувствителни хора към вируса, той ще се развива, а Омикрон има възможността да предизвика реинкфекция. Няма значение какво казва този или онзи специалист, а трябва да се види какъв е медицинският консенсус, а той е в полза на ваксините, подчерта вирусологът.

Тя посочи, че ваксината сама по себе си няма да е достатъчна, а ще трябват и лекарства.

Тя е на мнение, че средствата от 75 лева за пенсионерите, които отпуска правителството след поставена трета бустерна доза, може да сработи. На Александрова и е тъжно, че аргументите на науката не са били достатъчно убедително за възрастните хора и за хората, които не искат да се ваксинират.