Ракът на гърлото зачестява през последните години. За това алармират хирурзите от УНГ клиниката на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ", която е основното място в България, където се лекува тази патология. Най-често ракът на долните отдели на гълтача се причинява от злоупотреба с алкохол.

Алкохолът е клетъчна отрова. Той е цитотоксичен. Когато за дълъг период от време клетките, които се намират в ларинкса, бъдат изложени на такива цитотоксини, те мутират. Най-опасен е некачественият домашен алкохол.

Друг рисков фактор за развитие на рак на гълтача е тютюнопушенето, което стои в основата и на рака на ларинкса. Взети заедно двата вредни навика повишават значително вероятността човек да развие злокачествено заболяване на гърлото. Отношение към тази патология има и наличието на човешки папиломавирус (HPV), за който се знае, че съществува под латентна форма в тялото на около 70% от хората.

Сред причинителите на рака на езика може да бъде и лошият зъбен статус. Кариозните зъби с остри ръбове, недобре направените протези, причиняват хронична травма на езика, която в един момент може да прерасне в рак.

200 родители чуват дианозата рак за децата си всяка година у нас

200 родители чуват дианозата рак за децата си всяка година у нас

На 15 февруари отбелязваме Международния ден на рака при децата

Основните симптоми са проблеми с гърлото, болка при преглъщане. В ранни стадии обаче те са ограничени. Обикновено се прави фиброларингоскопия - през носа на пациента се вкарва миниатюрна камера, която оглежда целия ларинкс и ако има нещо съмнително, се прави диагностика и под обща анестезия.

За разлика от рака на гълтача, при рака на ларинкса симптомите се проявяват много по-рано. Те зависят от това в коя част на ларинкса е възникнал туморът. Сред най-честите оплаквания е промяната в гласа (ако карциномът е започнал от гласните гънки, както най-често се случва). В такива случаи даже един милиметър тумор дава промяна в гласа, който става леко дрезгав. В този стадий ракът е напълно лечим.

Затова съветът на специалиста е: при хора, които пушат или редовно употребяват алкохол, ако се появят и минимални симптоми, да не чакат, а да се ориентират веднага към специализиран център. При обикновен преглед има опасност карциномът да бъде пропуснат. А ракът на ларинкса е един от най-перспективните за лечение. Но само, ако бъде установен навреме.