Днес - 15 февруари, отбелязваме Международния ден на рака при децата.

Всяка година около 200 родители у нас чуват най-страшната диагноза. За щастие онкологичните заболявания при децата са сравнително редки.

По повод днешния ден клиничният психолог на Клиниката по детска онкохематология в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" Ивайла Георгиева и младият ИТ специалист Александър Спасов подготвиха специални картички с послание към децата, които в момента водят битка с рака.

В Международния ден за борба с рака при децата, пожелаваме на малките герои, техните близки, медицинския персонал и на всички хора, които ги подкрепят - здраве и кураж, защото злокачественото заболяване не е присъда, то е диагноза, то е препятствие, което когато преодоляваме, ставаме по-силни, заявяват те.

Снимка 563576

Източник: ИСУЛ

В Клиниката по детска онкохематология на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" се лекуват всички злокачествени заболявания в детска възраст, които подлежат на химиотерапия. Най-често в центъра постъпват деца с остра лимфобластна левкемия, различни лимфоми, както и голямо разнообразие от солидни тумори (невробластоми, нефробластоми и др.).

Проф. д-р Добрин Константинов, д.м., началник на Клиниката посочва, че заболяванията се лекуват по международно установен протокол, като 80% от тях подлежат на стандартна терапия. При около 20% от децата се налага по-специфична терапия (костно-мозъчна трансплантация, таргетна терапия, имунотерапия), която също се прилага успешно в клиниката.

Снимка 563574

Източник: ИСУЛ

По негови думи са единици децата, които по медицински причини се насочват за лечение в чужбина - обикновено, когато става дума за много специфичен процес, в лечението на който някоя европейска клиника има по-голям опит.

През 1997 г. лекарите от детската онкохематология под ръководството на проф. д-р Др. Бобев, дмн, създават първия в България център за костно-мозъчна трансплантация. Въведени са най-съвременните диагностични методи и терапевтични схеми, като постигнатите резултати са близки с тези на водещи детски онкологични центрове по света.

В Клиниката по детска онкохематология за първи път у нас е осъществена трансплантация на костен мозък при 10-годишно дете със солиден тумор. Използван е методът на автоложна трансплантация на стволови клетки, колекционирани от периферната кръв на самия пациент. След включването им като рутинна практика при все по-широк контингент от болни, трансплантационните методи се усъвършенстват и през 2001 г. е извършена и първата в страната алогенна трансплантация, при която източник на стволовите клетки е различен от пациента дарител.

Снимка 563575

Източник: ИСУЛ

В клиниката се осъществява терапия и диспансерно наблюдение на деца с вродени кръвни заболявания. Провежда се лечение и наблюдение на пациенти с Бета-таласемия и други редки анемии, както и на вродени коагулопатии и тромбофилии - Хемофилия А, Хемофилия В и дефицит на други фактори на кръвосъсирването.

В помощ на Клиниката функционира Дневен център "Златна панделка", в който децата, които идват за амбулаторни процедури, могат да си поиграят в защитена среда. Професионален педагог пък им помага да не изостават в уроците, в случай че лечението им налага по-дълъг престой в отделението.

1 300 000 европейци са починали от рак за година

1 300 000 европейци са починали от рак за година

До 2035 г. ракът може да стане доминиращ