Енергетиката ни е в това състояние, защото се ползва за предизборна кампания. Това заяви пред БНТ депутатът от ДПС Рамадан Аталай. Повод за коментара му е аварията, спряла работата на Пети блок в АЕЦ "Козлодуй" .

Ние от ДПС сме против ядрената енергетика. Когато политиците кажат, че ще има нов проект, трябва да се обърне внимание на паричния поток. Кой ще ги плати тези централи, попита Аталай. А по сметките на министър-председателя единият блок е 10 милиарда. Това са едни мечти, едни предизборни послания и в крайна сметка всичко ще се стовари върху крайния клиент.

Във връзка с зелената енергия, депутатът коментира, че новото производство на енергия трябва да бъде свързано със зелената енергия - вятъра, слънцето, водорода. Според него търговията и преносът на електроенергия трябва да бъде на пазарен принцип. Когато въведем зеления пакет, цялостната верига от производството, преноса до доставката трябва да бъде на пазарен принцип. В сегашния закон е записано, че на 1 юни 2021 ние сме поели ангажимент пред ЕС, че ще въведем пазарния принцип.

Правителството се отказва от проекта за АЕЦ "Белене"?

Правителството се отказва от проекта за АЕЦ "Белене"?

След препоръката реакторите от "Белене" да отидат на новата площадка в Козлодуй

Оставам с убеждението, че експертите в България защитават интересите на ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3, каза още Аталай.

Министерството на енергетиката е ангажирало фирма, с която одобрена от ЕК методика е определила какво дължим на ТЕЦ и ТЕЦ 2. Техните предложения са, че за ТЕЦ 1 дължим около 300-400 млн. А за ТЕЦ 3 сме надплатили 300-400 млн. Претенциите на ТЕЦ 1 са, че искат още 1 млрд. и 500 млн. Ако не излезем на свободния пазар, тези 1 млрд. и 500 млн. за нас се отчитат като прекомерна държавна помощ и не можем да вземем механизма за капацитета, обясни още Рамадан Аталай.