Специализираната прокуратура ще внесе искане в съда за постоянна мярка "задържане по стража" за организираната престъпна група, която е действала в Козлодуй и съседните села, съобщава "24 часа".

Бандата, която ГДБОП разби в Козлодуй и района е управлявана от Цветомир Ценов-Квиц. Групата е била разследвана от 2015 г. досега, става ясно от думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова на пресконференция в районната прокуратура в Оряхово. Ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев и шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов изнесоха и подробности за акцията.

"Положихме много усилия за документиране на престъпната дейност на тази група и тази дейност завърши в края на май", обясни Гешев и добави, че са срещтали много трудности, защото много от местните свидетели, пострадали от действията на бандата, не били готови да дадат показания. По думите на шефа на баретите, бандата на Квиц била много добре организирана. В групировката задълженията били разпределени като в съвременна фирма и всеки имал определен ресор, по който работел - доставка и разпространение на дрога, лихварство, рекет и т.н. Всеки отговарял само пред тартора на групата - Квиц, обяснява Гешев.

ГДБОП задържа 9 души от групата на Квица в Козлодуй
Обновена

ГДБОП задържа 9 души от групата на Квица в Козлодуй

Операцията е срещу група за рекет, палежи, лихварство и наркотици

Почти всички от бандата, действала на територията на цялата Врачанска област, вече са зад решетките за 72 часа. Задържаните са 7 души, още двама се издирват. Предстои спецсъда да репи дали ще останат за постоянно в ареста до приключване на разследването.

"Бандата е действала изключително брутално и е по-лесно да се каже с кои от изброените в НК престъпления не е свързана", изтъква Спиридонов.

Най-често бандата се занимавала с лихварство, изнудване, отвличане, наркоразпространение, увреждане на имущество, палежи и сексуални гаври над длъжници и неудобни за групата. Извършени били над 30 обиска в домовете на участниците в престъпната група и в колите им, обяснява още Спиридонов и уточнява, че с а открити големи количества наркотици, оръжие, много пари в левове и евро, както и уреди за мъчения.

Полицай пострада, докато разтървава побойници в село Галиче

Полицай пострада, докато разтървава побойници в село Галиче

Арестуваха двама побойници в селото на Ценко Чоков

От пресконференцията на Прокуратурата става ясно още, че бандата на Квиц, запълнила престъпната ниша, след ареста на Ангел Попов-Главестия и голяма част от неговата банда преди години. Оказва се, че много от излезлите на свобода и останали извън решетките негови хора се влели в престъпната група на Квиц.

Да се прекрати действието на такива банди в България - това е приоритетът на ГДБОП и спецпрокуратурата. "С нашите действия искаме да прекратим съществуването на мутренските банди, с които по различни причини местната власт не е успяла да се справи. Да ни очакват и на други места в страната", закани се Гешев.