Домът за деца, лишени от родителски грижи в Трън, ще бъде закрит.

На негово място ще бъдат изградени два центъра от семеен тип. Решението е взето от общинския съвет в Трън.

Припомняме, домът придоби печална известност след убийството на 15-годишната Лиляна.

В Двата центъра ще бъдат настанявани по 15 деца, уточни пред newsbg директорът на дома Бойка Пенчева. Преструктурирането на дома е съгласно новите изисквания на социалното министерство.

С децата ще работят екипи от по 9 души, измежду които психолози и рехабилитатори.

Идеята за новата форма, под която ще съществува заведението, съществува отдавна, но реализирането й е ускорено от случая с убийството, каза още тя. В момента в дома в Трън са настанени 22 деца, пет от тях съвсем скоро ще трябва да го напуснат, защото са навършили 18 години.

Те ще бъдат пренасочени или към т. нар. защитени жилища и ще се работи за тяхната реинтеграция, допълни Михайлова.

Тя добави, че не все още не знае кой ще поеме директорския пост в новите центрове. Но за себе си знам, че аз съм се посветила на тези деца, работила съм и ще работя с тях и дали ще бъда директор или възпитател няма голямо значение.

На въпрос какво се случва в момента с Клара - момичето, което беше ранено при стрелбата и което бе определено като „проблемно", Михайхлова заяви, че тя е настанена в кризисен център. По думите й, останалите деца от дома вече са преодолели шока от преживяното.

От своя страна кметът на Трън Светослав Николов уточни, че новите центрове ще бъдат в сградата на настоящия дом. Там ще бъде извършен ремонт и ще бъдат отделени специални крила за отделните центрове.

Кметът добави, че в момента заведението е със засилена денонощна охрана.

Николов уточни, че има увеличение на издръжката на децата - така тя става от 3 974 на 5 207 лв. за година.

По думите му, ако има нужда и желание, ще бъдат създадени и други подобни центрове - всяко с по 15 деца. Въпреки това, той призна, че тази промяна не е била толкова нужна и определи реформата като „бюрокращина".

Кметът каза още, че проблемът с набирането на екип от специалисти за работа с децата е изключително сериозен. Заплатата, която получават психозите и рехабилитаторите там варира между 350 и 400лв.

И това не са чисти пари, тоест помислете колко реално получават те, каза още Николов.
И като прибавим и разходите за транспорт и подобни, кой ще иска да работи тук
, попита риторично кметът.