Потребителите да не се радват на инвестициите във ВиК мрежата, защото тези инвестиции, заедно с амортизациите влизат в цената на водата.
Това предупреди председателят на Съюза на ВиК операторите Ангел Престойски на пресконференция в София прес.

Не всяка инвестиция води до подобрение, подчерта той и поясни, че за да има ефект и да е добра инвестицията трябва да е обмислена, икономически изгодна и технически грамотно направена.

По думите на Престойски, самоцел е да се борим със загубите на вода: разходите са огромни и често много по-големи от ефекта, особено в малките населени места, поясни той.

Престойски каза, че за да намалеят до 20% загубите на вода по мрежата, са необходими милиарди лева инвестиции.
За загубите по мрежата той категорично заяви, че всичко се плаща от потребителите. „Нашият бизнес е 98-99% само доставка на вода", подчерта още Престойски.

Той съобщи още, че проблемът с водомерите идвал от това, че потребителите не били наясно със статута им. Престойски поясни, че водомерите са два вида - индивидуални, чиито проверки, монтиране, подновяване и други действия, свързани с поддръжката, са изцяло за сметка на потребителите и търговски водомери, чиито проверки са задължение на ВиК операторите.

Когато сумата от индивидуалните водомери е по-малка от тази на общия водомер, който е за търговско мерене, тогава се прави преразпределяне, поясни още Престойски. „Не казваме, че е справедливо, но това е възприето", добави той.

Престойски подчерта и, че ВиК операторите не са дотирани. По мнението на Престойски решаването на проблема с преразпределянето е в развитието на етажната собственост.