Разкриха 98 "финансови мулета" по време на международна акция на ГДБОП, съобщи МВР. Установени са 4031 "финансови мулета" и 227 души, които са ги набирали, арестувани са 422 души, инициираните разследвания са 1529. Повече от 500 банки и небанкови финансови институции са помогнали за докладването на повече от 4900 неправомерни транзакции, в които са използвани "финансови мулета", предотвратявайки щети за 33.5 милиона евро. От страна на българските правоохранителни органи са идентифицирани 98 "финансови мулета" и са установени 100 неправомерни транзакции на обща стойност 2 491 827 евро, като са предотвратени щети в размер на повече от 13 милиона евро. Операцията се е провела между 15 и 30 септември.

Организатори на кампанията са Европейският център за борба с киберпрестъпления при Европол и координационният орган на ЕС за съдебно сътрудничество - Евроджъст, партньор е Европейската банкова асоциация, Интерпол и Western Union. Международната операция за предотвратяване и противодействие на финансови престъпления в интернет, осъществявани чрез "финансови мулета", е проведена на територията на 26 държави - Австралия, Австрия, Белгия, България, Хърватска, Кипър, Чехия, Естония, Финландия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Литва, Молдова, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Испания, Швеция, Швейцария, Словения, Словакия, Обединено Кралство и САЩ.

Наказаха двама висши служители на ГДБОП за нахлуване на грешен адрес

Наказаха двама висши служители на ГДБОП за нахлуване на грешен адрес

Единият от които е на високо ръководно ниво в главната дирекция,

Действията са част от оперативния план за действие за 2020 г. в подприоритетна област "Кибератаки", в рамките на политическия цикъл на ЕС за борба с тежката и международна организирана престъпност (ЕМРАСТ).