Цел на правителството е незабавно стартиране на обществените поръчки за възлагане на ремонтите в общежитията, съобщи БНР.

40 млн. лева от предвидените средства по функция "Образование" в централния бюджет бяха предоставени днес по бюджета на Министерството на образованието и науката за ремонт на студентските общежития.

Още 10 млн. лв. за тази цел са планирани в бюджета на МОН, съобщи правителствената информационна служба.

Всички дейности, свързани с подготовката, видовете строително-ремонтни работи и избор на студентски общежития, ще бъдат съгласувани с Националното представителство на студентските съвети.

Целта на правителството е незабавно стартиране на обществените поръчки за възлагане на ремонтите, за да може основната част от тях да бъдат извършени през летния сезон, преди започване на новата академична година.

Едновременно със стартирането на инвестиционната програма, министърът на образованието и науката ще подготви и до 1 септември 2008 г. ще внесе в правителството предложения за оптимизиране на нормативната уредба.

Те са насочени към установяване на децентрализирано управление на студентските общежития и създаване на механизми за гарантиране на адекватното им управление и опазване на имуществото в тях.