Българският контингент в Афганистан все още не използва новите бронирани машини за патрулиране в размирната столица Кабул, тъй като машините са доставени без радиостанции и въоръжение.

Това стана ясно при посещението на военния министър Николай Цонев и началникът на генералния щаб генерал Стойков в Афганистан, съобщи БТВ.

Рано сутринта на 9 май след 13 часов полет българската делегация кацна на летище Кабул.

По време на срещата стана ясно, че до момента няма инциденти или провокации от местното население към български патрули. Последната ракетна атака срещу базата е била през ноември. Обстановката обаче остава напрегната заради прехвърлянето на терористи от различни националности през границата с Пакистан.

Трудно е да отговоря на това кога ще талибаните ще поискат властта, заяви полковник Никола Стоянов.

Догодина в Афганистан предстои да се проведат президентски избори и още е много рано да се каже дали талибаните няма да излъчат някакъв техен кандидат на тези избори, добави той.

Рейнджърите в Кабул поискаха от министър Цонев по-високо заплащане. Той обеща това да стане с приемането на нов закон за отбраната.

Ние работим по рязко увеличаване на приходите на военнослужещите и тези, които са на мисия ще получават значително по-високи възнаграждения, заяви Цонев.

Той и генерал Златан Стойков бяха изненадани от факта, че българите в Кабул все още не са получили радиостанции и въоръжение за новите американски машини Гардиър и не могат да ги използват за патрулиране.

И докато срещу българите в Кабул досега не е имало сериозна заплаха, то летището в Кандахар, което се охранява от 218 българи непрекъснато е атакувано от ракетен и минометен огън.

Летище Кандахар има стратегическо значение за силите на НАТО оттук дневно излитат по 300 самолета.

Кандахар е разпределителна база за военни доставки към всички останали части на Афганистан. През август там ще пристигнат още 50 българи, които да охраняват един от порталите на базата.

В момента обаче българската охрана на летището се оплаква от остарели оптични прибори за наблюдение и стрелба.

По отношение осигуряване на необходимите съоръжения като нощни прибори и далекомери ще дадат възможност да преразгледаме в България и да осигурим от това поколение качество, което да подобри изпълнението на задачите, заяви генерал Златан Стойков.

Рейнджърите споделиха и за проблеми с дрехите и липсата на телевизия в лагера, министърът обеща да реши въпроса и на неформално тържество почерпи бойците за рождения си ден.

Снощи в Кандахар, на 6 километра източно, от базата бунтовници свалиха с ракета американски товарен хеликоптер, чиито пилот загина.