Национален протест на родителите на 10 декември се организира в социалните мрежи. Във фейсбук засега като градове, които ще се включат София, Варна, Пловдив, Русе, Плевен, Благоевград, Сливен, Пещера, Габрово и Бургас.

Исканията, с които излизат родителите, се отнасят преди всичко до фискалната и социалната политика на държавата и явно са инспирирани от дебатите по приемането на Бюджет 2016 г.

На първо място организаторите на протеста настояват да се намали периодът, на базата на който се изчислява обезщетението при бременност на 18 месеца.

Също така самото обезщетение да се обвърже с размера на минималната работна заплата, за да се осигури нормално отглеждане на детето във втората година от майчинството и за да се избегне финансовата принуда за завръщане на работа или оставяне на децата в детски заведение в ранна възраст.

Родителите искат още увеличаване на детските добавки до санитарния минимум от 15-16% от минималната работна заплата или 60 лв. при настоящата от 380 лв., включително и това тези добавки да се получават от всички, независимо от доходи, образование или поредност на раждане в семейството.

Настоява се и за осъвременяване на обезщетенията за деца в неравностойно положение, съобразно актуалния размер на минималната работна заплата. Осигуряване на обезщетенията за майчинство на студентките, родили до 2 години след дипломиране във ВУЗ.

Осигурени места за всички деца в общински и ведомствени детски заведения е също искане, което се поставя от организаторите на протеста.

Не на последно място се иска осигуряване на адекватна здравна грижа за бременни, майки и деца и държавно финансиране на програмите за майчино и детско здравеопазване. Подсигуряване на нужното количество ваксини, както и поемане от бюджета на цялостния пакет от необходими рехабилитационни грижи при недононосените деца до навършване на 3 години- изследвания, логопед, психолог.