По повод Световния ден на донорството в столичния парк "Заимов" по идея на Агенцията по трансплантации ще бъде засадена розова градина в памет на всички донори у нас.

Председателят на Съюза на трансплантираните Стоянка Ананиева каза, цитирана от БНР, че по въпроса за даряването на органи общественото мнение у нас се променя в положителна насока:

"Искрено се надявам все повече хора да осъзнаят, че всъщност, като си отиваме от тоя свят, нищо повече не ни е необходимо. Всъщност бихме могли да спасим много човешки животи и ако даряваме органите си, това ще се случи. Частица от теб може да бъде целия свят за някой друг", каза Ананиева.

Припомняме, вчера бе извършена първата в България трансплантация от европейски донор. Органът бе подаден у нас от Евротрансплант
Донор бе 34-годишен мъж от Мюнхен, а приемник на бъбрека - 37-годишна жена.

Получаването на органа от Евротрансплант дойде в отговор на доброто сътрудничество с международната организация и усилията на ИАТ да развива трансплантациите у нас.

През тази година страната ни предостави черен и бял дроб на нуждаещи се пациенти от Германия и Австрия, тъй като у нас нямаше подходящи реципиенти за тези органи.
В отговор на това сега страната ни получи бъбрек, който даде шанс на още един българин да продължи нормално живота си.

През 2010 г. у нас са извършени 31 бъбречни трансплантации от трупен донор, 12 на черен дроб и 5 на сърце. Само за последните два месеца бяха извършени 11 трансплантации от 4 донора.