От АБВ считат, че полицията се справя добре по време на протестите в столицата. Така лидерът на АБВ Румен Петков отговори на въпрос на News.bg дали поставя добра оценка на полицейските служители за работата им по охраняване на протестите в столицата.

Полицаите са поставени под сериозен натиск, но същевременно техните семейства са там и техните семейства протестират, посочи той.

"Това са хора, които са направили тежък личен избор и служат на нас. Тях, като ги питаш какво правят - отговарят служа, а мен, като ме питат какво правят - аз казвам бачкам, занимавам се с нещо. Полицаят е избрал да служи на държавата и обществото, но в голямата си част полицаите са честни и почтени хора и заслужават едно "благодаря", отбеляза Румен Петков.

По думите му полицейското насилие като всяко насилие е много грозно. Особено ако полицейското насилие добива институционален характер, то вътрешното министерство трябва да направи всичко възможно, проверката с двата драстични случая, да бъде истинска и да бъде показана на обществото в цялата й сила, настоя Петков.

СДВР има данни за организирани провокации на протестите

СДВР има данни за организирани провокации на протестите

Увериха, че от страна полицаите няма да има провокации, насилие и агресия

Той не си представя протестите със замеряне на полицаи, не си представя протестите с псуване на майка, но и с дамата, която се катерила по стената на една от институциите.

"Ако тази дама беше паднала да си размаже главата, щяхме да обвиним полицията. Нека да си даваме сметка, че всеки един от нас, който участва в протеста, и аз от името на АБВ, искам да се обърнем към нашата аудитория да излезем на протеста, защото ние инициирахме първия антиправителствен митинг със съзнанието, че управлението е престъпно, съсипва държавността и усещането за справедливост", каза той, но призова да се протестира мирно.

Той даде пример с припаднало на протеста вчера момиче, на което хората помогнали, а двама полицаи, много елегантно и спокойно дръпнали хората настрани да не го притесняват и да не го затискат. "На тези хора трябва да можем да им благодарим", беше категоричен Румен Петков, който е и бивш вътрешен министър.

КНСБ иска властта да чуе социалните искания на протестиращите

КНСБ иска властта да чуе социалните искания на протестиращите

Именно социални искания са в основата на протестите

Петков предупреди, че една политическа сила се опитва да яхне митинга, като се провали пред МВР, макар и да не посочи точно коя.

Според него искането на оставката на вътрешния министър Младен Маринов не е решение. Бел. ред. Оставката на МВР шефа се иска от "Демократична България".

Министерството е подложено на сериозен натиск, но нека да можем освен да кажем - "да уволним и да дадем на съд виновните", но да можем да кажем и на другите "благодаря ви", настоя лидерът на АБВ.