С нашия принос към световното културно богатство днес ние трябва да се чувстваме сродени с нашата азбука, език и общата ни културна памет. Това заяви президентът Румен Радев от Народната библиотека "Свети Свети Кирил и Методий", където поднесе цветя пред паметника по случай 24 май - Деня на просветата, културата и славянската писменост.

По думите на държавния глава от България Русия е получила своята писменост. От нашите български земи дойде в Русия християнството и стария църковно-славянски език, подчерта Румен Радев.

"Трябва повече да се обръщаме повече на учените, и на такива световно известни фактори като руския академия Дмитрий Лихачов, който казва, че на България Русия дължи своята духовност, своето духовно начало и руската литература. От България ние получихме и устно, и писмено църковно-славянския език и този висш слой на литературата. Ето тук е казано всичко", се позова на Лихачов в словото си държавния глава Румен Радев.

По-рано от пресцентъра на президентството разпространиха официалното поздравление на президента Румен Радев към българския народ по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май.

Думите са домът, в който живеем. Нека не допускаме в него да се засели плесента на невежеството, самодоволството и безкнижието, се казва в обръщението.

Гордеем се с цивилизационния принос на българската азбука и книжовност към духовността на славянските народи и културното богатство на света, заявява още държавният глава и посочва, че това е празник на духовното извисяване и на стремежа към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата.

А, Б, В, Г...

А, Б, В, Г...

Тази година големият празник ще протече по-различно

Радев отбелязва, че въпреки че тази година няма да се проведе традиционното шествие, в съкровението на сърцето си всеки един ще има възможността да оцени значението на 24 май. "Насаме с думите и чувствата си, с мисълта за приятелите и близките, с които го сродяват езика и азбуката, преживените стихове, книги, пиеси и филми, общата историческа и културна памет, които ни правят българи. Дори когато хиляди километри ни делят от Родината", изтъква президентът.

Той напомня, че България е възкръснала благодарение на просветата и културата и посочва, че "пак те ще ни изведат към хоризонта на свободата и развитието, към общество, в което знаещите ще бъдат ценени, а чистите духом ще водят България".

Духът надмогва всяко изпитание, завършва обръщението си държавният глава.

Красимир Вълчев: Образованието е най-важната инвестиция

Красимир Вълчев: Образованието е най-важната инвестиция

По повод 24-и май - Ден на българската култура и просвета и на славянската писменост