Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев връчи пагоните на военнослужещи, удостоени с висше офицерско звание.

На церемонията в навечерието на Деня на храбростта и празника на Българската армия - 6 май, президентът удостои генерал-лейтенант Андрей Боцев с висше офицерско звание "генерал".

Армията на Македония се включва във военния парад на 6 май в София

Армията на Македония се включва във военния парад на 6 май в София

За първи път в историята

"Използвам приятния повод - навечерието на големия християнски празник Гергьовден - Ден на храбростта и празник на Българската армия, за да изразя своето уважение към вас и да ви приветствам за усилията, които полагате във вашата високоотговорна дейност", заяви президентът и подчерта, че очакванията на българския народ за сигурност в този все по-тревожен свят са огромни.

Радев заяви още, че обществото ни очаква законност, прозрачност и ефективност при модернизацията на Въоръжените ни сили.

"Като президент и върховен главнокомандващ очаквам от вас да се водите изцяло от интересите на народа и да отстоявате офицерската си чест. Убеден съм, че с вашия висок професионализъм, компетентност и умения, с изразените лидерски качества и висока мотивация ще отговорите на тези очаквания и ще продължите да работите все така последователно и решително за развитието на Българската армия и за издигането на нейния авторитет", посочи президентът.

От своя страна и от името на удостоените с висше офицерско звание началникът на отбраната генерал Андрей Боцев изказа благодарност на държавния глава за оказаната чест, доверие и дадената висока оценка.

"Искам да ви уверя, че във времевия отрязък, който ни давате ние ще имаме възможност като екип и ръководители на Българската армия да постигнем своите стратегически виждания и набелязани цели. Обещавам с достойнство и чест да защитаваме авторитета на Българската армия, да го издигаме и да работим в направленията, в които сме поели преди една година", заяви Боцев.

В навечерието на празника на Българската армия генерал Боцев увери, че българските воини ще работят с решителност и желание за постигането на основните цели - мотивиран и подготвен личен състав на Българската армия, възстановяване и надграждане на отбранителните способности и модернизация на армията, съвместима с нашите партньори от НАТО.

Снимка 354748

Източник: БГНЕС

На церемоният президентът освободи генерал-майор Димитър Илиев от длъжността заместник-командир на Корпус за бързо развръщане на НАТО в Солун, Република Гърция и го назначи на длъжността заместник-началник на отбраната.
Държавният глава удостои Димитър Илиев с висше офицерско звание "генерал-лейтенант".

Досегашният командир на 3-та авиационна база бригаден генерал Иван Лалов пое длъжността заместник-командващ на Съвместното командване на силите. На церемонията той беше удостоен с висше офицерско звание "генерал-майор".

С друг свой указ държавният глава освободи бригаден генерал Иван Ортомаров от длъжността директор на дирекция "Операции и подготовка" на Министерството на отбраната, назначи го на длъжността заместник-командир на Корпус за бързо развръщане на НАТО в Солун, Република Гърция и го удостои с висше офицерско звание "генерал-майор".

Президентът назначи полковник Васил Лазаров на длъжността съветник на Върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност, като го удостои с висше офицерско звание "бригаден генерал".

Румен Радев назначи полковник Пламен Ангелов на длъжността директор на служба "Военна информация", като го удостои с висше офицерско звание "бригаден генерал".

Румен Радев иска да сме лоялен член на НАТО не само на думи

Румен Радев иска да сме лоялен член на НАТО не само на думи

Според президента идеите на Марешки са "шеги"

С указ на държавния глава полковник Маргарит Михайлов е назначен на длъжността директор на дирекция "Операции и подготовка" на Министерството на отбраната. В Гербова зала той беше удостоен с висше офицерско звание "бригаден генерал".

Държавният глава удостои полковник Митко Григоров с висше офицерско звание "бригаден генерал" и назначи капитан I ранг Георги Пенев на длъжността заместник-командир на Военноморските сили, като го удостои с висше офицерско звание "флотилен адмирал". С друг свой указ Румен Радев назначи полковник Димитър Петров на длъжността командир на 3-та авиационна база и го удостои с висше офицерско звание "бригаден генерал".

В Гербова зала на "Дондуков" 2 държавният глава удостои и полковник Веселин Стоев - административен ръководител - военно-апелативен прокурор на Военно-апелативната прокуратура с висше офицерско звание "бригаден генерал".

Снимка 354738

Източник: Президентство на Р. България