"НАТО е нашата колективна система за сигурност и ние сме длъжни да бъдем лоялни членове, но аз винаги ще продължа да повтарям: не само на думи, а с реални действия по укрепване на отбранителните способности на Българската армия.

Това коментира президентът Румен Радев пред журналисти, помолен да коментира заявката на лидера на "Воля" и зам.-председател на Народното събрание Веселин Марешки, че ще лансира идея за провеждане на референдум за излизане на страната ни от НАТО.

Държавният глава бе лаконичен: "Мисля, че това са шеги. Няма как да коментираме сериозно тази тема. България е част от НАТО."

Припомняме, че по-рано днес председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов също бе категоричен, че разговор за излизане на страната ни от Алианса не се води: "България няма как да започне каквато и да било процедура за излизане от НАТО, НАТО е част от националната сигурност." 

Няма да направим никакво отклонение от членството си в НАТО, отсече Цветанов.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пък определи лансираната от Марешки идея като ярка форма на популизъм, която според Карадайъ идва от ГЕРБ: Едните им партньори искали да ни вадят от ЕС, другите - от НАТО. Лидерът на ДПС предупреди, че се случват опасни неща.