Стотици жители и гости на столицата излязоха на площада пред Археологическия музей, за да поставят началото на празничното шествие по случай 24 май - Празника на просветата, културата и писмеността. С празника на буквите почитаме Светите братя Кирил и Методий - създатели на славянската азбука.

Ректорът на СУ призова да възродим духовността и човечността

Ректорът на СУ призова да възродим духовността и човечността

проф. Герджиков нахока политиците, прередили академичния съвет на просветното шествие

Началото на празника бе ознаменувано с изпълнение на редица български патриотични песни като "Върви народе възродени", "Тих бял Дунав", "Де е България" и др.

На събитието присъстват столичани и гости на града - майки с деца, ученици, студенти, преподаватели, възрастни хора. Те се присъединиха към честването на празника на просветата и културата.

24 май да стане национален празник на България, пожела Стефан Цанев

24 май да стане национален празник на България, пожела Стефан Цанев

80% от българите биха подкрепили идеята на референдум според поета

Въпреки празничния дух, не липсваха и хора, които издигнаха протестни транспаранти. Някои от тях гласяха: "Премълчаването на истината за десетките стотици пари в математиката е престъпление срещу човечеството".

Празничното шествие премина по бул. "Цар Освободител", бул. "Васил Левски" до паметника на "Св. Св. Кирил и Методий" пред Националната библиотека, където се проведе официалната церемония по честването на празника.

На официалната церемония по случай честванията на българската писменост и култура присъстваха държавният глава Румен Радев, кметът на София Йорданка Фандъкова, лидерът на БСП Корнелия Нинова, министърът на образованието Красимир Вълчев, зам.-министърът на образованието Таня Михайлова и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Благодарение на образованието ще пребъдем като общество

Благодарение на образованието ще пребъдем като общество

Да не губим вяра в образованието, пожела просветният министър

С тържествен водосвет, отслужен от мелнишкия архиепископ Герасим на паметника на "Св. Св. Кирил и Методий" пред Националната библиотека в столицата и изпълнение на химна на българската просвета и култура "Върви народе възродени", бе отбелязан 24 май - Денят на българската просвета, култура и на славянската писменост.

В словото си президентът Радев честити празника на всички българи. "Събрали сме се днес да почетем празника на буквите и знанието, просветата и културата. На тази дата почитаме първите ни книжовници като светци", каза в речта си държавният глава и добави, че по пътя на знанието всички ние имаме една орис - нашия език.

Йотова: Политиците сме виновни, че обществото не почита делото на учителите

Йотова: Политиците сме виновни, че обществото не почита делото на учителите

Книжнината е създала българския народ

Държавният глава изтъкна, че ако искаме децата ни да растат в знание, това започва с правописа, защото всяка една буква от българската азбука има свое място и значение. "Поклон пред святото дело на българските учители. Честит празник!", отбеляза в заключение държавният глава.

Кметът на София Йорданка Фандъкова от своя страна също честити празника на сънародниците ни. "27 години преди Освобождението на България нашите възрожденци започнаха да празнуват деня на българската просвета и култура. Това е нашият просветен Великден и ние празнуваме възраждането на българската просвета и култура", каза в словото си Фандъкова.

Празнуваме буквите, словото, духа

Празнуваме буквите, словото, духа

Почитаме азбуката